Solucions i no problemes. Com diu la cançó de Figa Flawas, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha posat una mica de llum a la foscor sobre els menjars preparats dels supermercats. Vivim en una voràgine fugaç, els dies passen molt ràpidament i les hores del dia s'esfumen de les nostres mans sense adonar-nos-en. En conseqüència, cada vegada es parla més de la famosa cinquena gamma i com, fins i tot, els restaurants en fan ús desacomplexadament. Encara amb més raó, els supermercats han adoptat una tendència exponencial en els darrers anys: farcir els passadissos dels supermercats de menjar precuinat i llest per donar-li un cop de microones i ser menjats.

El millor menjar preparat de supermercat: l'OCU dicta sentència 

Entre setmana, de vegades és difícil fer-se la carmanyola per a cada dia de dilluns a divendres. En el cas que optis per anar al supermercat i agafar-hi un plat, l'OCU ha seleccionat el millor menjar preparat de supermercat, segons un estudi que ha realitzat a gairebé 5.500 persones, analitzant més de 18 establiments i regint-se per la satisfacció de la clientela.

El gaspatxo de síndria amb verdolaga de Mas Generós / Foto: Jordi Domènech
El gaspatxo tradicional és la millor opció de menjar preparat de supermercat / Foto: Jordi Domènech

L'OCU ha comparat 39 salmorejos refrigerats per estudiar-ne l'etiquetatge, la composició i les característiques gastronòmiques. Quin és el més saludable i quin és el més bo? Són dues variables interrelacionades? Després de l'anàlisi, la victòria ha estat pel supermercat Dia (la secció Al Punto) amb la millor puntuació de totes, i ha estat molt valorat en el tast professional, per la seva textura, olor, sabor, color. El seu germà quasi bessó, el gaspatxo, també ha estat estudiat. Per a l'OCU hi ha força menjars preparats que són bons i compleixen amb els requisits. Ara bé, de tots aquests, en destaca un principalment. És la millor opció i, paral·lelament, és un dels plats més barats i que fa menys mal a les butxaques dels clients. En el moment de la investigació, el preu era d'1,65 euros el litre, i la recomanació és el gaspatxo tradicional de Chef Select de la cadena de supermercats Lidl.

 El gaspatxo tradicional de Chef Select, de Lidl, és la millor opció de menjar preparat i, també, de les més econòmiques

En un àmbit més contundent, ens endinsem en les lasanyes i les mandonguilles. En el primer, han comparat una desena de lasanyes de carn o salsa bolonyesa. Les tres millors lasanyes amb la millor puntuació i valoració són la lasanya d'Hacendado, sense additius, la de El Corte Inglés, que ha impressionat els experts tot i tenir additius, i la de Dunany, que es perfila com una correcta solució si no vols cuinar. En el cas de les mandonguilles, l'OCU ha posat en fila les més venudes i ha constatat que, en la major part de les situacions, encara que s’anunciïn com a “casolanes” o tradicionals, tenen ben poc d’això: només cal donar una ullada al llistat d’ingredients per trobar-hi colorants, aromes, mono i diglicèrids d’àcids grassos i més elements que difícilment formaven part de les receptes de l’àvia. Per aquest motiu, en l’anàlisi de l’OCU, les més ben valorades van ser aquelles elaboracions amb una presència mínima d’additius i components artificials: les mandonguilles amb tomàquet i patates del supermercat Dia (secció Al Punto), que no contenen additius, han estat les preferides del jurat.

Pizza vegetal / Foto: Unsplash
La millor pizza de supermercat / Foto: Garden Gourmet

Una de les sorpreses de l'informe ens la trobem a l'hora de valorar les pizzes. La gran majoria obtenen una valoració molt dolenta, dolenta o acceptable sota mínims. En canvi, hi ha dues pizzes que l'OCU premia per damunt de la resta. La pizza vegetal congelada Veggie Lovers pizza de la marca Garden Gourmet i la pizza Vegetale de Forno di Pietra de Buitoni que no té additius, convertint-se en una excel·lent opció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!