Venen mal dades per a les esquerres a Ciutat de cara a les eleccions municipals 2023. Segons assenyalen les enquestes, la dreta està a un pas de tornar a Palma per posar fi als vuit anys de govern progressista. Les constants polèmiques, contradiccions i tensions han desgastat els partits del Pacte (PSIB, Unidas Podemos i Més), tot impulsant el PP i Vox. Però que ningú canti victòria: la disputa sembla que serà d'un sol regidor, tot deixant la capital mallorquina en una situació similar a la de València. Ara, la pregunta és "què està en joc?".

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Palma: tota la llista
 

Entre les diferents qüestions que s'hauran d'enfrontar a Cort durant els següents quatre anys hi ha l'accés a l'habitatge, la gestió de la massificació turística, l'evolució cap a una mobilitat sostenible i el prestigi de la llengua catalana. En els últims vuit anys, els partits del Pacte no han estat capaços de posar-se d'acord per solucionar cap d'aquestes qüestions — i això que han tingut prou temps per fer-ho. És així que són ells mateixos els qui perdran les eleccions municipals, tal com recullen mitjans com Última Hora: no és la dreta qui guanya vots, és l'esquerra que en perd. Les enquestes pronostiquen que baixaran de quinze regidors (majoria absoluta) a catorze, deixant el camí pla al tàndem PP-Vox.

La desconfiança en PP-Vox, l'arma de l'esquerra

Com dèiem, el PP i Vox no han hagut de treballar gaire: tan sols han hagut de romandre quiets a l'espera que el PSIB, Unidas Podemos i Més es desgastessin entre ells, alhora que Ciutadans desapareixia de les travesses — puix que perdrà tota representació. Ara bé, és veritat que no són partits que inspirin confiança, ja que també manquen de propostes per posar fi als diferents problemes que afecten Palma: estan contra la regulació dels preus de l'habitatge, a favor de la massificació turística, pràcticament indiferents davant la contaminació dels cotxes i partidaris de privilegiar el castellà davant del català. A més, l'ombra de José Ramón Bauzá sobre el PP encara dura i la candidata autonòmica, Marga Prohens, no fa més que acumular polèmiques: per una banda, va dinar amb un exdirigent condemnat per corrupció; per una altra, el Diario de Mallorca va destapar la setmana passada un escàndol que implica Prohens i unes places a l'Ajuntament de Palma sense opositar. 

La desconfiança que inspira un pacte de la dreta i l'extrema dreta és el que volen aprofitar José Hila (PSIB), Lucía Muñoz (UP) i Neus Truyol (Més) per intentar reeditar el Pacte a Cort. Segons les enquestes, el que perdrien no és res insalvable: l'alcaldia es decidirà per un únic regidor. L'actual presidenta i candidata socialista a les eleccions autonòmiques, Francina Armengol, sap utilitzar molt bé el tàndem PP-Vox per mantenir-se al capdavant del Govern (com prediu el CIS de l'inici de la campanya electoral) i serà la mar d'útil perquè les forces d'esquerres girin la truita el 28 de maig.

 

Imatge principal: el candidat del PP a Palma, Jaime Martínez / Europa Press