A dos mesos de les eleccions autonòmiques i municipals a les Illes Balears, la líder i candidata del PP, Marga Prohens, ha participat en un dinar del partit en què també hi havia José María Rodríguez, exdirigent de la formació, conseller d'Interior de 2003 a 2007 durant el govern de Jaume Matas, de qui era la mà dreta, i condemnat el 2022 per prevaricació en concurs, malversació de cabdals i falsedat en el marc del cas Over, que fa referència al finançament il·legal del partit.  Aquesta trobada ha suposat un terratrèmol polític a l'arxipèlag que ha ressonat fins i tot a Madrid: el portaveu del partit per la campanya electoral, Borja Sémper, ha assegurat que els companys balears consideren que la reunió ha estat "poc encertada", un discurs que ha hagut d'adoptar la mateixa Prohens després de l'allau de crítiques.

El dinar en qüestió va tenir lloc el passat divendres a un restaurant de Sencelles, una petita localitat al centre de l'illa. En aquesta hi van participar Prohens, la cúpula actual del partit i José María Rodriguez, que durant la seva carrera política va fer tots els papers de l'auca: a banda de conseller i president del partit, a principis dels anys 2000, també va ser tinent d'alcalde de Palma i senador. Es tracta així d'un home amb molt poder dins la formació, i la seva condemna no ha impedit que es reunís amb Prohens en el marc d'aquest dinar. En total hi havia unes 50 persones, entre els quals el candidat a l'Ajuntament de Palma, Jaime Martínez, el diputat i parella de Prohens, Javi Bonet, i altres càrrecs rellevants. Segons explica el Diario de Mallorca, la trobada havia de servir per consensuar les llistes per les municipals a Palma, entre les quals es planteja introduir una persona de la confiança de Rodríguez, tot i la seva condemna, fet que demostra el pes que continua tenint al partit. 

Els afiliats, entre sorpresos i indignats per aquest dinar 

Tot i que des de Mallorca s'ha insistit que aquesta no era una altra cosa que una trobada informal. Però, a dos mesos de les eleccions i amb les enquestes mostrant una situació molt ajustada després dels comicis, amb possibilitats tant per un pacte entre PP i Vox com per revalidar el tripartit entre PSIB-PSOE, Unides Podem i Més per Mallorca que ha governat les illes en els últims vuit anys, aquestes imatges no han agradat gens als balears en general i als afiliats en particular, alguns indignats pel retorn de qui molts consideraven que era una figura del passat i que els pot perjudicar electoralment. 

Davant aquesta situació complexa, des de Madrid, el portaveu del partit Borja Sémper ha reconegut que si bé no coneix les agendes de cada candidat, l'opinió que els hi ha arribat des dels militants de Mallorca és que aquesta no era "la millor de les decisions, una idea que comparteixo". Fins aleshores, des de Palma asseguraven que es tractava d'un dinar privat i informal "sense transcendència", però les paraules des de Madrid els han obligat a canviar de discurs. En una entrevista a la candidata popular a Canal 4, Prohens ha assegurat que va comunicar des del principi a la direcció nacional des del primer moment que era un dinar informal i que formava part de la seva vida privada, però veient les reaccions, ha reconegut que "evidentment" no va ser una bona idea: "Si ho arribo a saber, la decisió hauria estat un altre". Anant més enllà, va assegurar que tant ella com Rodríguez, tot i la seva condemna per corrupció són dos polítics que no deuen res a ningú, "sense hipoteques ni vincles". A més, assegura que ja sap qui va filtrar la informació sobre el dinar, amb foto inclosa.