Unes eleccions no són mai gratis, ni per als partits que inverteixen en campanya ni per a l'Estat, que ha d'organitzar les votacions. Segons informa l'ABC, les pròximes eleccions generals avançades per Pedro Sánchez han obligat a fer servir els fons de contingència per disposar de 77 milions d'euros

Els diners per als comicis s'han mobilitzat dels fons de contingència, els quals estan per poder fer front a imprevistos com l'explosió del volcà de La Palma, incendis, inundacions o, fins i tot, guerres com la d'Ucraïna. Però, realment, les generals són un imprevist? Si bé no estava fixada la data, s'esperava que fossin cap a finals d'any, com ja va passar l'any 2019. Tanmateix, no seria l'avançament electoral el que ha empès el govern de Sánchez a fer servir aquests fons, ja que als pressupostos generals de l'Estat ja s'incloïa una partida amb despeses dels comicis municipals i estatals. Concretament, un total de 347 milions d'euros. 

"Hi ha previsió als pressupostos generals per als dos comicis, tant per als municipals com per als generals. El fet que porta a recórrer al fons de contingència és l'augment del cost de molts elements que van entrar en joc a les eleccions municipals. Per exemple, els tràmits amb Correus", han afirmat fonts del Ministeri d'Interior a l'ABC.

Una campanya marcada per l'estiu

La convocatòria anticipada de les eleccions un 23 de juliol presenta un escenari pràcticament inèdit: unes eleccions en ple estiu. En ple juliol, s'ha d'anticipar una campanya i una jornada electoral calorosa. Cal recordar que l'any 2022, el 23 de juliol va caure en ple pic d'una de les primeres onades de calor d'aquell estiu. 

Per altra banda, s'espera que molts ciutadans estiguin gaudint de les seves vacances. Això desperta diverses incògnites que encara no estan resoltes. El que sí que sabem és com pots justificar no estar en una mesa electoralquè passa si tens un viatge i et criden a ser membre de mesa, quina és la multa per no presentar-s'hi i com cal sol·licitar el vot per correu en cas de trobar-se de viatge el dia dels comicis.

Justament, la suma de vacances i calor fa augurar una baixa participació. Experts i els partits pateixen que aquesta data es tradueixi en una caiguda en picat de la participació electoral. Fins i tot, sorgeix la pregunta: tot plegat farà que es voti més en els llocs amb millor clima? Partits, institucions i ciutadania han de reorganitzar-se i deixar enrere la típica campanya electoral, perquè tot apunta que aquesta no ho serà.