La convocatòria anticipada de les eleccions un 23 de juliol presenta un escenari pràcticament inèdit: unes eleccions en ple estiu. Després de la sorpresa inicial en saber que just després d'uns comicis venien uns altres, es presenten moltes incògnites: Què passarà amb la campanya en ple estiu? Com quedaran les vacances? Influirà la calor a la participació? Tot plegat envolta la nova cita electoral de molts dubtes. Cal esperar un canvi en el concepte de campanyes i eleccions que teníem fins ara. 

🔴 Eleccions generals 2023 i resultats municipals | Reaccions i última hora

La calor: un factor determinant 

En ple juliol, s'ha d'anticipar una campanya i una jornada electoral calorosa. Cal recordar que l'any 2022, el 23 de juliol va ser en ple pic d'una de les primeres onades de calor d'aquell estiu. Concretament, l'any 2022 va ser el més càlid i sec per Catalunya, com a mínim, des del 1950. La temperatura mitjana anual és actualment 1,8 graus més alta que a mitjans del segle XX. El que portem de 2023 no apunta a un escenari massa diferent. Malgrat que alguns dels partits que concorren a les eleccions neguen els efectes del canvi climàtic, el fet és que s'espera un estiu extremadament calorós que impactarà inevitablement en el procés electoral.

Des de l'hora en què es faran els actes de campanya fins a com seran els col·legis electorals, ja que molts no estan adaptats per suportar depèn de quines temperatures. Tant greu pot ser la situació en alguns territoris que a Andalusia la llei electoral del 1990 prohibeix celebrar eleccions regionals els mesos de juliol i agost. 

Les vacances i els deures electorals

A més de la calor, cal tenir en compte que al juliol, molts ciutadans estan de vacances. Això desperta diverses incògnites que encara no estan resoltes. El que si sabem, és com pots justificar no estar en una mesa electoral, que passa si tens un viatge i et criden a ser membre de mesa, quina és la multa per no presentar-secom cal sol·licitar el vot per correu en cas de trobar-se de viatge el dia dels comicis. 

Si per molts ciutadans el juliol és susceptible de ser sinònim de període vacacional, hi ha alguns territoris de l'Estat espanyol on aquest risc és doble. La cita electoral coincideix a Galícia, Castella i Lleó, el País Basc i Navarra amb el pont de Santiago Apòstol (25 de juliol).

Participació, efecte secundari

La suma de calor i període vacacional ens arrossega a una possible predicció: una baixa participació. Experts i els patits pateixen que aquesta data es tradueixin en una caiguda en picat de la participació electoral. Fins i tot, es pot preguntar, tot plegat farà que es voti més en els llocs amb millor clima? És difícil de saber, ja que es tracta d'una situació excepcional marcada per la calor, les vacances i la pressa darrera uns comicis que ningú esperava. Partits, institucions i ciutadania ha de reorganitzar-se i deixar enrere la típica campanya electoral perquè tot apunta que aquesta no ho serà.