Tal dia com avui de l’any 1940, fa 78 anys, arribava a Barcelona el professor Ernst Baader, comandant-metge de l’exèrcit del règim nazi alemany i director de l’Institut de Malalties Professionals de la Universitat de Berlín. La seva estada a Barcelona responia a una invitació, cursada per les autoritats franquistes, a impartir una conferència a la seu del Foment del Treball, entitat llavors intervinguda pel règim franquista.

Aquella conferència versaria sobre les patologies pulmonars derivades de la inhalació de gasos tòxics i materials pesants. Va ser anunciada amb el títol Fines y métodos de la formación y selección profesional del obrero alemán. Va ser presidida pel capità general Luis Orgaz Yoldi, i presentada pel director de l'Escola Social Antonio Aunós Pérez; i segons relata la premsa de l’època, es van referir a Baader com a “un amigo de España”.

Quan Baader va visitar Barcelona ja era un destacat membre del Partit Nazi alemany. Des de la seva càtedra, que havia obtingut després de la depuració de professors jueus el 1933 ―data que, reveladorament, coincidia amb la del seu ingrés al partit nazi― havia investigat els efectes sobre l’aparell respiratori de vint agents tòxics que, habitualment, inhalaven els treballadors industrials.

Tot i que no va tenir mai una responsabilitat directa en la gestió dels camps d’extermini nazis, els seus treballs d’investigació s’aplicarien activament a l'Endlösung der Judenfrage (la Solució Final al problema jueu). El 10 d’octubre de 1941 retornava a l’estat espanyol, convidat de nou per les autoritats franquistes, per impartir una conferència a l'Instituto Nacional de Previsión.

El director d’aquell organisme diria de Baader que “no puedo olvidar el sacrificio que representa en estos momentos privar a la medicina militar de la docta dirección y de la colaboración entusiástica y competentísima del insigne Profesor”. Segons algunes fonts, llavors dirigia el gueto de Minsk (Bielorússia), i només dues setmanes després, de retorn al seu destí, ordenaria forcar la partisana jueva Masha Bruskina, de 17 anys d’edat.