Tal dia com avui de l’any 1940, fa 79 anys, la colònia alemanya de Barcelona celebrava el Dia de Gràcia a Déu per la Collita. Aquella celebració popular i tradicional va ser instrumentada pels règims franquista espanyol i nazi alemany i convertida en una exhibició que sublimava l’ideari i l’estètica del totalitarisme i del feixisme. Les autoritats locals franquistes i el consolat del règim nazi alemany es van apoderar del Palau de la Música, per l’especial significació d’aquest edifici en la cultura catalana, i van convertir aquella festa tradicional i popular en un míting d’exaltació a la figura d’Adolf Hitler i a l’ideari nacional-socialista.

Segons la investigació historiogràfica, el consolat del règim nazi alemany a Barcelona exercia un estret control sobre la colònia alemanya de Barcelona. Tant és així, que en tots els fastos d’exaltació del nazisme (com aquell, concretament; o com la visita de Heinrich Himmler a Barcelona el 23 d’octubre següent), obligava tots els residents alemanys a participar-hi activament i a desenvolupar tasques de proselitisme del règim nazi alemany, sempre sota recomanacions que tenien tuf d’amenaça. En aquesta labor de control i de seguiment, el consolat comptava amb el ple suport de l’aparell policial i paramilitar franquista de Barcelona.

En aquell fast del 3 d’octubre de 1940, el Palau de la Música va ser totalment cobert de simbologia nazi (banderes negres amb esvàstiques i una imatge de grans dimensions del dictador Hitler que presidia l’acte). Entre els assistents hi havia diverses autoritats civils i militars del règim nazi emplaçades a Barcelona que col·laboraven activament amb el règim franquista en les polítiques de persecució i repressió (als catalanistes republicans i a les famílies jueves franceses i alemanyes que fugien de l’Holocaust). En els documents gràfics, també s’observa que el públic més jove havia estat uniformat amb el vestuari de les Hitlerjugend (les joventuts del partit nazi alemany).