La compareixença del director del CNI, Félix Sanz Roldán, a la comissió parlamentària de despeses reservades sembla que haurà estat un tràmit suficient perquè el Congrés dels Diputats arxivi amb la màxima celeritat possible el molest assumpte de la denúncia de Corinna zu Sayn-Wittgenstein en uns enregistraments sobre presumptes comissions de l'anterior cap de l'Estat espanyol i altres situacions igualment enutjoses. Com que és una comissió parlamentària restringida als membres que la formen no se saben amb detall les explicacions del general Sanz Roldán, el qual abans del càrrec actual, que ocupa des del 2009, havia estat cap de l'Estat Major de la Defensa. En qualsevol cas, eren sabudes les ganes de tancar l'assumpte dels principals grups parlamentaris i el PSOE ha oficialitzat en acabar la reunió aquesta posició.

La comissió no es durà a terme, per tant, però els dubtes i ombres no desapareixeran. I, atès el que ja se sap, els diputats faran un flac favor a la idea que tots els espanyols són iguals davant de la llei. Una comissió parlamentària no és sinònim de culpabilitat, però sí que ho és de l'obligada transparència a l'òrgan de la sobirania popular després de l'alarma generada pels enregistraments escoltats i el fet que nombrosos grups parlamentaris hi estiguin a favor, des d'Units Podem i Compromís a Esquerra Republicana i el PDeCAT passant pels nacionalistes bascos del PNB i els independentistes d'EH Bildu.

Al Corinnagate se'l prova d'enterrar per la via de l'eliminació del debat, en un moment, a més, que la monarquia com a institució està seriosament malmesa davant de l'opinió pública espanyola. Fins a l'extrem que el CIS ha deixat de preguntar per estalviar-se problemes i en territoris com Catalunya i el País Basc la seva imatge s'ha desplomat. En el cas català, és de sobres conegut que les visites del rei Felip VI s'han convertit en un seriós problema, ja que el Govern ha anunciat que no pensa convidar-lo a cap dels actes que organitzi, ni assistir als que convoqui la Casa Reial. L'entrada a la presó d'Iñaki Undargarin, el marit de la infanta Cristina, també ha caigut com una llosa en la percepció ciutadana sobre la institució.

El cert és que la popularment coneguda com a princesa Corinna s'ha acabat convertint en un problema majúscul per a Joan Carles I després del temps gaudit i de les (presumptes) confessions fetes. Ja ho diu el refranyer espanyol: de aquellos polvos vienen estos lodos.