Semblava difícil que la Comunitat de Madrid tornés a tenir la seva presidenta al caire de la renúncia forçada després de l'episodi d'ara fa dos anys, quan vam poder veure amb estupor la seva antecessora, Cristina Cifuentes, robant cremes en un supermercat. Cifuentes va sortir per una finestra el mateix dia que es van divulgar les cintes i així va acabar una carrera política que semblava fructífera i que no havia aconseguit tombar les acusacions de frau en un màster de la Universidad Rey Juan Carlos. Si això passava l'abril de 2018, el maig de 2020 la seva substituta Isabel Díaz Ayuso es veu embolicada en un escàndol que l'esquitxa directament en utilitzar dos apartaments de luxe al centre de Madrid amb un contracte suposadament fraudulent.

Què té Madrid perquè als seus presidents els persegueixi d'una o una altra manera l'ombra de la corrupció? Perquè abans que Cifuentes va ser Ignacio González, per a qui el fiscal demana ara vuit anys de presó com a capitost de la trama Lezo. I, abans que González, Esperanza Aguirre, imputada en la trama Púnica també per corrupció. Són dues dècades ininterrompudes de sortides precipitades o de situacions judicials compromeses a posteriori.

Ara és el torn de Díaz Ayuso, a qui, ara per ara, li serveixen de ben poc les felicitacions que ha rebut de José María Aznar. L'escàndol dels apartaments de luxe cavalca sobre la seva gestió del coronavirus, molt criticada fins i tot dins del seu propi govern, on va tenir una baixa tan sensible com la de la seva directora de Salut Pública, disconforme amb les seves presses per passar a la fase 1. La pèssima gestió de la Comunitat de Madrid i la negligència del govern espanyol a aplicar-hi al seu dia el confinament ha portat serioses conseqüències en l'expansió del coronavirus. El diputat del PSOE Rafael Simancas ha assenyalat aquest dimecres que a Espanya hi ha tants morts per coronavirus perquè a Espanya hi ha la Comunitat de Madrid.

El fet que Simancas ho verbalitzi així per forçar la renúncia d'Ayuso, no deixa de ser una veritat sabuda per tothom encara que sigui un anatema dir-ho en veu alta si no ets de Madrid. No sé si Ayuso resistirà la pressió de l'esquerra desitjosa de cobrar-se el seu cap, però el cert és que amb un currículum com el seu al capdavant de la institució és per anar-se'n a casa sense esperar que t'empenyin.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat