Una vegada més, i hem perdut ja el compte de les ocasions en què ha succeït, les xifres de la Covid s'han desbordat i el Govern ha de fer marxa enrere, en molt poques setmanes, en mesures de desescalada que havia aprovat. Catalunya encapçala el rànquing de contagis a Europa, els centres d'assistència primària (CAP) estan desbordats, les hospitalitzacions augmenten, igual que les entrades a les UCI, i el conseller de Salut, el doctor Josep Maria Argimon, ha reconegut que ni ell ni el seu departament no esperaven trobar-se en aquesta situació. El virus desconcerta metges i polítics, fa aixecar el fre per esgotament dels ciutadans i, si us plau, deixem de criminalitzar els joves, sense el comportament exemplar dels quals durant quinze mesos hauria estat impossible dur a terme anteriors desescalades.

La variant delta ha desbordat els pronòstics amb un increment en vertical en contagis com no s'havia vist en cap de les onades anteriors; les zones turístiques estan amb l'ai al cor; els hospitals reavaluen els torns de vacances per a les properes setmanes i els ciutadans no sabem gaire bé si aquestes mesures seran les últimes i quin marge de reunió tindrem per a les properes setmanes en trobades familiars que a l'estiu solen ser molt nombroses.

I les vacunes són el remei però també comencem a saber que no són un remei total, una cosa que ens havien dit però que no havíem volgut processar. Ni les vacunes no són un xec en blanc per fer el que es vulgui com abans de la pandèmia, ni els joves queden fora de les UCI, ja que aquests dies s'està veient que un de cada quatre ocupants pertany a la franja inferior als 40 anys. Restauració, lleure nocturn i festivals seran els més afectats d'aquesta primera tria de retrocés de la desescalada. Suposa un cop dur per a les zones costaneres del país, sobretot tenint en compte que difícilment estem parlant d'un ajustament puntual d'un parell de setmanes, sinó que acompanyaran bona part del mes d'agost.

Imposar un tancament total a les 00.30 hores és, a la pràctica, un mini toc de queda encara que no es vulguin utilitzar aquestes paraules. Imposar amb això el tancament d'espais públics en platges o parcs fins a les 06.00 am comportarà importants problemes als municipis turístics que ja veurem com resolen els ajuntaments. Resumint, males notícies, en el pitjor moment i comunicades d'una manera més que millorable: amb el Procicat reunit i amb molts dubtes sobre la lletra petita que encara tardarem hores a conèixer.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat