Carles Tusquets (Barcelona, 1951) és un conegut empresari i financer, president del Banco Mediolanum i de Trea Capital. És un dels principals candidats a rellevar Miquel Valls a la Cambra de Comerç de Barcelona, i, tot i les acusacions, s'ha esforçat per activa i per passiva a defensar que no és el continuista. Tusquets no forma part del ple cameral, però hi té una cadira assegurada ja que el seu banc forma part de les 14 empreses que tenen un lloc pagat al ple. Té un missatge clar: "No s'ha de demonitzar la gran empresa". Ens rep als seus despatxos de Trea, a l'Avinguda Diagonal de Barcelona, tot i que realment la seu està a Madrid; tant Mediolanum (València) com Trea Asset Management s'hi van traslladar l'octubre del 2017. 

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona Sergi Alcazar 16

Què aporta de diferent la seva candidatura a la Cambra?
Moltes coses. Primer: jo no estic a la Cambra, i els altres dos candidats que es presenten a la presidència fa més de 20 anys que hi són. Després, jo tinc experiència en presidir altres institucions de la societat civil com el Cercle d’Economia o l'EFPA. Soc empresari i tinc experiència multisectorial; aconseguir crear un banc no és tan fàcil. A més, si guanyés el 100% del meu equip i tingués el recolzament de les grans empreses i les patronals, el 75% de la nova Cambra serien cares noves. També proposo la Cambra Jove, que és necessària perquè els joves d’ara són més pobres que les generacions anteriors i això dificulta que la gent jove es vulgui incorporar a institucions de la societat civil.

Què és la Cambra Jove?
És un organisme igual que la Cambra gran però formada per joves, i cada vegada que es faci un ple a la Cambra, el ponent de la cambra jove exposarà quines són les seves necessitats.

És d'agrair que grans empreses que no necessiten la Cambra per créixer hi posin diners

Què és el primer que farà si surt president?
Quan sigui president el primer que faré és comunicar, perquè sinó la gent no sap què fa la Cambra, què pot fer per l’empresari i quin poder té davant l’administració. Si jo vull una Cambra forta que sigui el contrapoder davant l’administració, la societat ha de saber què es pot fer i recolzar-la. I després, mirar de trobar finançament per poder ajudar pimes i autònoms, i avançar en digitalització. Tenim infraestructures molt bones a Catalunya però la part telemàtica i informàtica és molt deficient, sobretot fora de Barcelona. Jo ja estic treballant perquè això millori i arribi a tothom.

Creu que la Cambra de Valls hauria pogut fer més coses?
Segur, però van tenir un problema molt greu i és quan es va suprimir la quota cameral obligatòria. Aleshores el pressupost era el doble del que és ara, i tractar d’evitar que la Cambra fes fallida i mirar de mantenir els seus serveis és una feina que s’ha de reconèixer. És veritat que manca posicionar la Cambra al segle XXI i cal que l’empresari privat conegui com pot gaudir dels serveis de la Cambra, perquè la gent desconeix el potencial que té.

No menysprearé ni un euro de finançament a la Cambra

És per aquesta manca de finançament que es van posar les 14 cadires pagades de grans empreses…
Jo no les vaig posar perquè jo no hi era, però és d’agrair que grans empreses que no necessiten a la Cambra ni per finançament ni per internacionalització perquè ja són grans, posin calés per la sostenibilitat de la Cambra. No oblidem que les grans empreses són tractores de petites i mitjanes empreses. La Seat per exemple, que té 10.000 llocs de treball a Catalunya, indirectament n’ha creat 90.000 en pimes externes. Què passaria si la Seat en comptes d’estar a Martorell estigués a Teruel? No es pot demonitzar les grans empreses.

El fet que aquestes 14 cadires puguin votar al ple per escollir el president, què li sembla?
És el que es va votar a l’anterior ple fa un any i mig, jo no hi era però sí que hi eren els meus altres dos contrincants. Pregunti’ls-ho a ells, són les regles del joc i són iguals per a tothom.

Però li sembla democràtic?
Jo lluitaré molt per incrementar els ingressos de la Cambra, no faré res per disminuir-los. Imagina't que torna a ser obligatòria la quota cameral i en comptes de 20 milions de pressupost passem a 40. Aleshores es podria convidar a aquestes grans empreses que no cal que aportin a la Cambra sense rebre res a canvi, es podria fer, però jo no menysprearé ni un euro de finançament.

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona Sergi Alcazar 13

Estaria a favor de la quota obligatòria?
No ho he dit això. Abans ho era i hi havia moltes queixes perquè la gent tampoc en gaudia i es va suprimir tot i que la inscripció és obligatòria. No he pensat en la obliguetorietat o no, però és un tema que va decidir el Gobierno d’Espanya del Zapatero. Si fos proporcional, i per exemple els autònoms paguessin molt pocs diners i la Seat pagués molt, per què no? I si això pot millorar el finançament de la Cambra perquè pugui donar més serveis no ho veig malament, sempre que estigui adequat al nivell de cada empresari.

Ha dit Enric Crous que en cas que no surti escollit en el seu epígraf, no utilitzarà una de les 14 cadires per entrar dins el ple. Vostè es presenta per Trea, però en cas de no sortir escollit, podria entrar al ple amb la cadira del Banc Mediolanum. Ho faria?
És que jo guanyaré el meu epígraf, n’estic absolutament convençut. I per tant no m’ho plantejo, perquè jo estic trucant a tots els del meu epígraf i tots em diuen que em votaran. Ni m’ho plantejo perquè guanyaré.

Però si es donés el cas?
Ni hi penso. No està dins el meu focus.

La política es fa a Plaça Sant Jaume, al Parlament o a Madrid, però no a la Cambra

Vostè deia a la presentació d’Equip Cambra Tusquets que són una candidatura "transparent i paritària"
No, no vaig dir paritària. Jo no compto percentatges. El que dic és que sigui integradora, que no hi hagi confrontacions entre gèneres, entre cultures diverses o entre generacions. Hi ha d’haver interacció. Perquè el talent femení és molt diferent del masculí, els homes som més curt terministes i les dones pensen més a llarg termini, per tant és important la integració de talent, no és un tema de paritat.

La seva llista és la que menys dones porta, només 7. 
Sí, però jo vull recordar que fa anys que treballo pels drets de les dones i que soc patró de dues fundacions que parlen dels drets de la dona i hi poso calés, i no és perquè ara s’hagi posat de moda parlar d’això. A veure si els altres poden dir el mateix.

Es va plantejar un acord amb les dones de 50a50?
No em van venir a veure, però jo en tinc. Hi ha dones de 50a50 a la meva candidatura que han vingut lliurement, però com a associació no em van venir a veure a mi. Van anar directament a parlar amb el Crous.

A la seva llista publicada al web hi apareixen 34 candidats, però diu que en presenta 40.
És que no els ensenyo tots, perquè hi ha candidats que altres candidatures es pensen que són seus, però en realitat van per mi. Al llistat general surten, ells es presenten com a independents i no estan integrats al meu equip com a tal, però sé que em votaran.

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona Sergi Alcazar 17

Què opina de la llista dels empresaris independentistes?
Opino que es pot presentar tothom però els discursos polítics aquí no toquen. He dit per activa i per passiva que no deixaré que la Cambra s’utilitzi políticament, perquè no ha de ser així. Els discursos polítics es fan a plaça Sant Jaume, al Parlament o a Madrid, i ho dic ara que manen uns partits però si manessin els altres diria el mateix. La Cambra ha d’estar blindada i ser independent de qualsevol moviment polític, és vital i bàsic. Si els de l’ANC pensen que jo sóc un obstacle per poder utilitzar la Cambra per fer un discurs polític, que no em votin. Però jo sé que hi ha gent de l’ANC que està d'acord que amb les coses de menjar no s’hi juga.  

Una persona que no juga net no es pot presentar a la Cambra

Dijous passat el ple de la Cambra va plantar Valls en la seva reunió de comiat. Això va fer que no es pogués aprovar un increment de pressupost de fins a 450.000 euros "per promocionar les eleccions". Què en pensa?
Ho trobo fatal per dues raons. La primera, en el darrer ple d’una legislatura, que no hi vagis per acomiadar la legislatura em sembla un despreci a la institució, no sols al president. Segona, en aquest ple es plantejava augmentar el pressupost per fer difusió de les eleccions i de com es votarà. Aquestes dues persones que es presenten a la presidència i que estan al ple de la Cambra [Crous i Masià] no van anar-hi per defensar la seva postura de com gestionar aquests diners i per tant no es va poder aprovar aquest increment de pressupost. Aleshores no es pot estar dient que volen difusió perquè la gent voti més i quan es vol aprovar això que no hi siguin. És una contradicció evident.

Creu que va ser un boicot?
No ho sé però ho sembla. Em dona la sensació que es va fer un boicot perquè no s’aprovés això, i al cap i a la fi era perquè hi hagués més difusió. Si anaven a posar un anunci al vostre diari, per exemple, doncs ja no ho faran.

Deien integrants del ple que no quedava gens clar com s’emprarien aquests diners…
Mira, jo no hi era, què vols que et digui. I si algú no hi estava d’acord, el mínim és anar al ple i argumentar-ho. El que no pot ser és no anar-hi.

Carles Tusquets Candidat a la Cambra de Comerç Barcelona Sergi Alcazar 19

Vostè ha defensat que no és el candidat continuista, però perquè li ho diuen?
Si encara no hi sóc al ple, com puc ser el continuista? No ho entenc, m’han posat una etiqueta. És com si em diuen que sóc japonès quan ningú de la meva família és japonès. I ja t’ho he dit, si guanyo el 100%, el 75% del ple seran cares noves. Això és continuisme? 

Què els diria a aquells que l’acusen que la seva campanya està finançada per la Cambra?
Per favor…! Els números de la Cambra estan tutelats per la Generalitat. Aquesta campanya està finançada bàsicament per la meva butxaca, i punt. La Cambra, ni un duro, i si algú ho diu el portaré a penals, que això és molt seriós. Són rumors inventats per fer mal, no és jugar net, i una persona que no juga net no es pot presentar a la Cambra.