"Aquesta no és una candidatura presidencialista, som l'Equip Cambra Tusquets i volem els 40 escons". Aquesta ha estat la frase de presentació de Carles Tusquets, conegut empresari i financer i ara també candidat a la presidència de la Cambra de Comerç a les eleccions del 8 de maig. Alhora, ha criticat que se'l titlli com una de les candidatures continuistes, assegurant que "jo soc l'únic dels que em presento que no estic a la Cambra, la meva és una renovació total". 

En un gran acte a l'Hotel Catalonia Plaza de la Plaça Espanya, on hi han assistit unes 200 persones, entre empresaris i periodistes, Tusquets s'ha reivindicat com "el candidat que no representa una candidatura, sinó un equip" i s'ha mostrat crític amb les veus que apuntaven possibles fusions amb l'advocat i economista Ramon Masià, també candidat a la Cambra. "No pactaré amb cap candidatura perquè no vull renunciar a ningú del meu equip". Fent referència a la fusió de Crous i Torres, ha dit que "altres han pactat i s'han fusionat, però nosaltres no ho farem, perquè volem mantenir l'essència". 

"La nostra candidatura fa una aposta decidida per les empreses que fomenten la integració de persones amb capacitats diverses com a part fonamental de la consciència social", ha assegurat Tusquets. I ha afegit que "aquesta és una candidatura forta, i ha de ser-ho per ser independent; no volem que la Cambra pugui ser instrumentalitzada". 

carles-tusquets-mediolanum-cambra-comerç-SERGI

Confiança en la victòria

La confiança en la seva victòria és clara: "Pels recolzaments que tenim hem de guanyar, naturalment, perquè és un suport global i transversal". I inconformista: "Volem guanyar i volem treure els 40 escons". Si bé és cert que les eleccions seran disputades -entre Crous-Torres, Masià, Tusquets, i els independents com el lobby de dones 50a50 o els independentistes- la presentació de la campanya "Creem futur" del financer compta amb un ampli suport de l'empresariat català, com gran part del Cercle d'Economia de Barcelona i altres grans empreses. 

Tot i que no ha volgut fer pública la totalitat dels seus 40 epígrafs, en la llista hi entren noms importants com Pere Viñolas (Colonial), Pere Vicens (Editorial Vicens Vives), Ramón Asensio (Roca Sanitario SA), Jordi Clos (Derby Hotels), Lluís Vendrell (Unión Suiza), Amanat Hussain (Condis) i diverses empreses -encara sense representant públic perquè "hi ha empreses que prefereixen no divulgar el seu nom"- com Seat, Planeta, Crossfit, Areas SA o Autorcars Julià SL. 

IMG 2230

Incògnites no resoltes

Si bé s'han esmerat en apuntar que la candidatura aposta fortament pel jovent i la diversitat cultural, Tusquets ha assegurat que es tracta d'un "equip transversal i paritari", però no acaba de quedar clara la quantitat de dones que van a la seva llista. Fins ara, se'n poden comptar 6 -lluny de la paritat, que n'haurien de ser 20-. Preguntat per aquest fet, Tusquets ha dit que encara "hi ha empreses que prefereixen no divulgar el nom" del seu representant, i que "nosaltres el que volem és el suport dels empresaris". Amb tot, no ha concretat el nombre de dones. 

De fet, durant la presentació, Tusquets ha criticat que "es forci un 50% de dones al ple, perquè això és confontació". "Nosaltres apostem per un model femení, que més que confrontació, suposi integració", ha apuntat. 

Per últim, el financer ha fet una crítica també a "aquells que demonitzen les grans empreses", assegurant que aquestes són "un pou de riquesa, de llocs de treball a Catalunya, paguen impostos aquí, etcètera"; i s'ha defensat d'aquells que "m’acusen de ser financer, que és veritat, però no s’ha de demonitzar perquè també sóc un empresari".

I és que Carles Tusquets és un empresari i financer influent. Amb 27 anys va esdevenir tresorer del FCBarcelona, amb 32 va fundar FIBANC, el que avui coneixem com Banco Mediolanum i amb 38 anys va ser el president del Cercle d'Economia. Ara, amb aquesta candidatura -que ell s'hi presenta amb l'empresa Trea Capital- es jugarà el lloc a la Cambra de Comerç en unes eleccions renyides, en front de Crous&Torres, Masià, independentistes i dones 50a50.