L'empresariat independentista també es vol fer un lloc dins la Cambra de Comerç de Barcelona, aprofitant les eleccions per rellevar l'actual president, Miquel Valls, que se celebraran el proper 8 de maig. Sota el paraigües de l'ANC i el Cercle Català de Negocis (CCN), el fundador de Petrolis Independents i cofundador del CCN, Joan Canadell, anunciava ahir que havia presentat una llista amb 40 epígrafs per la Cambra.

Tot i que s'havia arribat a comentar d'un possible suport del sector independentista a la candidatura d'Enric Crous, titllat sovint com "el candidat indepe" o el candidat "del govern català", Canadell assegura a El Nacional que "cap candidatura ens representa i per tant ens presentem pel nostre compte". En aquesta llista de 40 epígrafs, hi entren noms coneguts com el de l'actor Joel Joan; el gerent de CatGas, Pere Gran; la cofundadora d'isardSAT, Mònica Roca o el mateix Joan Canadell.

La voluntat d'aquesta llista és "mantenir un clar compromís amb el país, recolzar la República i donar suport a les pimes i la gran empresa que no té comportaments oligopolístics". A més, amb una aposta clara per Catalunya, Canadell assegura que la idea és "potenciar el lideratge econòmic a Catalunya desenvolupant el màxim potencial empresarial i econòmic". 

Joc a cinc bandes

L'estratègia de Canadell passa per presentar una llista de 40 epígrafs independents, però no presenten una presidència com a tal. La seva idea és "presentar-nos a tots els epígrafs, que es formi el ple i a partir d'aquí ja veurem". 

"En cas que al ple hi surti una majoria dels nostres epígrafs, el president de la Cambra serà un dels nostres", assegura Canadell. "En cas que no tinguem molt de pes dins el ple, donarem suport a qui creguem que millor ens representa", però sempre amb la intenció de "fer unes Cambres compromeses amb el país i el seu potent teixit empresarial". 

D'aquesta manera, a les eleccions camerals, que es faran entre el 2 i el 7 de maig (votació telemàtica) i el 8 de maig (votació presencial), les 40 cadires del ple es disputen a diverses bandes. D'entrada, 14 d'aquestes 40 són per a grans empreses i organitzacions. Per la resta, al joc hi entra la candidatura d'Enric Crous i José María Torres; la de Carles Tusquets (Mediolanum), qui en farà la presentació oficial el proper divendres 22 de febrer; la de l'advocat i economista Ramon Masià; les dones de 50a50, qui finalment no s'han aliat amb Crous i es presentaran per separat als epígrafs; i el grup de Canadell, 40 epígrafs independentistes amb vocació de portar el sentiment de país a la Cambra de Comerç. 

El darrer dia per presentar candidatures és el dilluns 25 de febrer, per la qual cosa, si no hi ha més sorpreses, el joc es mourà amb aquestes fitxes.