La recuperació econòmica s'estén a les dotze comarques de la demarcació de Barcelona, segons la catorzena edició de l'Informe territorial de la Cambra de Comerç de Barcelona que constata un creixement de l'economia catalana del 3,4% del PIB al llarg del 2015, superior al 3,2% d'Espanya i a l'1,6% de la zona euro. En aquest sentit, milloren les xifres de creació d'empreses, disminueix el nombre d'aturats tant de registrats com estimats i el nombre de persones afiliades a la Seguretat Social. 

Malgrat tot això, encara persisteix un handicap que ha de servir de "toc d'alerta", i aquest és "l'envelliment progressiu de la població catalana", que s'ha estancat en 5,5 milions d'habitants, ha explicat l'alcalde d'Igualada i membre de la Junta de Govern de la Diputació de Barcelona, Marc Castells. "El problema demogràfic hi és i en som conscients", ha reiterat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Però com es pot solucionar aquest handicap? Més natalitat i/o més flux migratori. Conscient de fins a quin punt la immigració ha influenciat el resultat del referèndum del Regne Unit per sortir de la Unió Europea (UE), el catedràtic d'Economia de la UB, Martí Parellada, ha assegurat que "l'acceptació social de la immigració en el conjunt de països és fonamental", així com polítiques a favor de la natalitat "per seguir impulsant el sistema de benestar". En el cas espanyol, la immigració ha passat d'aproximadament un 1% el 2000 fins a un 14% el 2015. 

El "magma" dels serveis

El sector serveis és un "magma", segons Parellada, que engloba des de l'activitat turística fins als serveis de l'Estat del Benestar. I és per això que convé plantejar amb molta cura quin model de creixement de serveis es vol, especialment a la demarcació de Barcelona, que no deixa de ser un "compendi" de l'economia catalana, ja que representa entre un 75% i un 80% del total. 

De fet, la millora de l'evolució del teixit empresarial no es pot explicar sense el sector serveis que suposa un 81% del total d'empreses de la demarcació, que alhora ha creat 3.361 empreses durant el 2015, un 2,4% més que durant l'any passat. De la mateixa manera, la resta de sectors productius com són la construcció, la indústria o l'agricultura també estan en auge. Tots, sense excepció, han registrat un augment del nombre d'empreses. 

Sempre es pot millorar

L'estudi mostra un conjunt de xifres econòmiques que són "les més positives dels últims anys, malgrat que encara queda molt camí per recórrer per superar els efectes de la crisi", ha explicat Valls. I és que el creixement "elevat, sostingut i consolidat" de l'economia catalana té menys incerteses que el 2013 i mostra una recuperació "lenta però inequívoca", ha matisat Castells.

Ara bé, sempre es pot fer més i millor. Per una banda, Valls ha defensat la internacionalització de les empreses per fer front a les debilitats locals, mentre que Castells s'ha mostrat partidari d'aprofitar la gran utilitat de les polítiques públiques i el motor del turisme; i per l'altra, Parellada ha remarcat la importància de promoure el procés de reformes a Espanya per mitigar els efectes negatius d'un deute públic que no para de créixer. 

"Som optimistes en el curt termini, sempre i quan les perspectives de la recuperació econòmica es confirmin i no es repeteixen els errors del passat", ha conclòs amb un optimisme prudencial Valls. Solucions complementàries per un diagnòstic comú de present i de futur: assegurar la recuperació econòmica.