Llum, gas i carburant continuen amb preus rècords mentre diverses associacions de consumidors reclamen mesures que alleugereixin l'impacte d'aquest encariment, el qual pot tindre conseqüències nefastes per als col·lectius més vulnerables, segons informa Efe. Per la seva banda, el govern espanyol planeja reaccionar a aquesta pujada dels subministraments energètics rebaixant la càrrega fiscal sobre l'electricitat.

El preu de llum ha arribat al seu màxim històric, 94,63 euros/MWh, només superat pel preu que es va arribar amb el temporal Filomena. En el cas dels carburants ens situem en preus tan alts com els registrats l'any 2014. 

Tot plegat succeeix poc després que el govern espanyol implanti la controvertida reforma de la factura de la llum, la qual ha fet disparar un 42% el rebut de l'electricitat els primers dies de juny respecte al mateix de l'any passat. L'associació de consumidors FACUA demana al govern de Sánchez avançar l'horari de la tarifa vall de les 00:00 a les 22:00 hores, segons recull Efe. 

Resposta d'urgència

El president de Govern, Pedro Sánchez, ja va dir ahir que l'Executiu donaria una resposta "més aviat que tard" a l'"exorbitant" pujada dels preus de l'electricitat. La resposta del govern l'ha concretat aquests dijous el ministre de Consum, Alberto Garzón, qui ha dit que el govern està estudiant una reducció de l'IVA sobre l'electricitat, del 21% al 10%. 

Per la seva banda Teresa Ribera, vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, també ha assegurat que l'Executiu espanyol no descarta tornar a suspendre alguns impostos, com ja va fer el 2018, quan davant d'una escalada de preus, va suspendre durant sis mesos l'impost a la generació elèctrica del 7% i va desactivar el "cèntim verd" per als combustibles destinats a producció elèctrica.

 

 

L'impacte del mercat del CO₂

Entre els motius que justifiquen l'encariment de les factures dels subministraments energètics es troba l'increment dels preus del mercat de drets d'emissions de CO₂. Es tracta de pagaments que recauen sobre les centrals que emeten diòxid de carboni. Els drets d'emissió de CO₂ cotitzen des de principi de mes més del doble del que feien el juny dels anys 2020 i 2019. Tot plegat encareix el preu final dels serveis.