El preu de la factura de la llum continua enlairant-se. Lluny d'abaratir-se com preveia el govern espanyol amb els nous trams horaris, aquest dimecres l'electricitat marcarà el tercer preu més alt de la història en assolir els 94,63 euros per megawatt hora (MWh). Són les últimes dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Amb el cost que té l'electricitat aquest dimecres, el juny va pel camí de ser un dels mesos més cars des que hi ha registres dels preus de la llum. Cal recordar que aquesta mateixa setmana també s'han registrat tarifes molt altes i que no es veien des del passat mes de gener, en ple temporal Filomena. El dilluns, el preu mitjà va arribar als 88,96 euros per megawatt hora i, el dimarts, el pic encara era més pronunciat, amb la xifra mitjana de 90,95 euros/MWh.

El registre d'aquest dimecres 16 només queda per darrere dels 103,76 euros per megawatt hora del 8 de juny de 2002 i els 94,99 euros del 8 de gener d'aquest any. El tram horari més costós del dimecres serà entre les 20 i 21 hores (105,51 euros per megawatt hora) i el preu mínim anirà de 15 a 16 hores (82,58 euros/MWh). 

Facua: "El mes de juny serà el segon més car de la història"

L'associació Facua-Consumidors en Acció denuncia que el preu de la llum ha tingut un increment interanual del 74%. En un estudi que han publicat recentment, diuen que el rebut de l'electricitat se situaria en 88,11 euros aquest mes de juny si s'extrapolen les dades del cost de la llum de l'1 al 15 de juny. Aquesta xifra serien 27,53 euros més que el preu del juny de 2020 (un 45,1% més). Es tractaria de la segona factura més elevada de la història, només per darrere de la del primer trimestre del 2012, que tenia un cost mitjà de 88,66 euros.

Des de Facua, expressen que la baixada del preu del kilowatt hora (kW) d'un 14% és "insuficient tenint en compte que durant els governs de Mariano Rajoy va pujar fins a un 103%". En aquest sentit, demanen "valentia" a l'Executiu espanyol per "abaixar l'IVA" de les tarifes domèstiques de la llum.

Lamenten que la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera (PSOE), no s'hagi inclinat a favor d'avançar el tram vall (el més econòmic) a les 22 hores de dilluns a divendres, una proposta que, en canvi, Ione Belarra (Unidas Podemos), ministra de Drets Socials i Agenda 2030, sí que veu amb bons ulls.

Els peatges horaris que hi ha en vigor des de l'1 de juny

L'1 de juny va entrar en vigor una nova factura de la llum amb dos principals canvis: l'increment del percentatge del consum real elèctric que fem (ara és del 75%) i la implementació de la discriminació horària. El període vall, el més econòmic, comprèn de les 12 de la nit a les 8 del matí i les 24 hores dels dissabtes i diumenges; el tram pla, de 8 a 10 del matí i de 14 a 18 hores; i el tram punta (el més car), de 10 a 14 hores i de 18 hores a 12 de la nit.

TUIT facua precio luz

Amb els preus de l'1 al 15 de juny d'aquest any, segons Facua, el preu mitjà del kilowatt hora s'ha disparat a una mitjana de 19,65 cèntims, mentre que el juny de 2020 es pagava a 11,31 cèntims/kW.

 

Imatge principal: Fotografia d'unes instal·lacions d'electricitat. ACN.