El govern espanyol no descarta que, davant de la pujada que s'està produint en els preus de l'electricitat, torni a suspendre alguns impostos, com ja va fer el 2018, quan davant d'una escalada de preus, va suspendre durant sis mesos l'impost a la generació elèctrica del 7% i va desactivar el "cèntim verd" per als combustibles destinats a producció elèctrica.

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit aquest dimecres en el Congrés, on ha contestat a una interpel·lació del PP, que, al costat d'una "reforma seriosa de la fiscalitat energètica", en la qual el govern espanyol ja treballa, "no és descartable que davant d'una situació tensa, com l'actual, calgui tornar a fer el que ja vam fer en el seu moment".

Ribera ha indicat que l'Executiu espanyol no descarta tornar a suspendre "algun dels elements fiscals, amb caràcter excepcional i provisional," per facilitar els consumidors fer front a una factura que s'ha encarit per l'increment dels costos dels combustibles fòssils, de què ha dit que cal anar desfent-se.

 

Reforma per reduir beneficis

La ministra també ha defensat la reforma per minorar els beneficis que estan obtenint centrals no contaminants anteriors a 2005 pels alts preus dels drets d'emissions de CO₂ i ha apuntat que gairebé el 90% de l'electricitat que es produeix a Espanya no ha de pagar aquests drets, però sí que es beneficia de l'alt preu que marquen les tecnologies que sí que els paguen, com els cicles combinats que utilitzen gas com combustible.

A més, ha afegit que està bé que els inversors tinguin rendibilitat, però no és raonable que la transició cap a un nou model energètic "la paguin els més febles".

El precedent de 2018

El 2018, el Govern davant de la pujada que van experimentar els preus de l'electricitat a l'agost i el setembre d'aquell any va adoptar una sèrie de mesures, entre elles la suspensió per sis mesos de l'impost a la generació elèctrica del 7% i va introduir una exempció en l'Impost d'Hidrocarburs per desactivar el gravamen conegut com a "cèntim verd" en els combustibles per a producció elèctrica.

En aquell moment, Ribera ja va explicar que la suspensió d'aquests dos impostos tindria un impacte entorn del 4% sobre la factura dels consumidors domèstics.

L'impost a la generació elèctrica va néixer amb la Llei de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica, el 2012, que va elaborar el govern del PP per lluitar contra el dèficit de tarifa en un moment en què el sistema acumulava 24.000 milions d'euros de deute. Les companyies elèctriques es van oposar sempre a aquest impost, que el Tribunal Constitucional va concloure el juliol de 2018 que no vulnerava cap precepte constitucional.

El "cèntim verd", per la seva part, és un gravamen pensat per desincentivar l'ús de fonts d'energia lligades a hidrocarburs, però té l'efecte d'encarir els preus de l'electricitat al mercat majorista quan tecnologies com el gas fixen els preus.

100 milions en compensacions

A més, Teresa Ribera ha anunciat que per pal·liar els efectes que està tenint en la indústria l'encariment dels drets de CO₂ el Govern generarà en les pròximes setmanes un crèdit addicional de 100 milions d'euros per a la compensació d'aquests costos.

D'altra banda, Ribera ha defensat la gestió que s'ha fet des que el PSOE va arribar a l'Executiu i ha assenyalat que s'ha produït una "reducció històrica" del diferencial de preus amb Alemanya i França, que ha recordat que no va fer més que incrementar-se durant l'etapa de govern del PP.

En aquest sentit, la ministra, que ha assenyalat que els industrials espanyols que ja compren electricitat per a 2022 i 2023 ho faran més barat que a França i Alemanya, ha apuntat que en els dos últims anys i mig el diferencial de preus amb Alemanya s'ha reduït en un 75 % i en el cas de França la diferència ja és positiva per a Espanya, descomptades les distorsions de preus que hi està havent en els últims dies.

Els anuncis de la ministra es produeixen en un moment d'escalada dels preus al mercat majorista elèctric per la pujada del gas natural i de la cotització del CO₂, que ha coincidit en el temps amb l'entrada en vigor l'1 de juny d'un nou sistema de tarifes.