La factura de l'electricitat continua desbocada. El preu al mercat a l'engròs igualarà aquest dijous el rècord històric assolit aquest dimecres de 189,9 euros el megawatt hora (MWh), en línia amb les alces que porta experimentat durant els últims mesos.

Aquest nou increment en la llum es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, el que dispara alhora els drets de CO₂, també en màxims històrics.

Després del respir registrat la setmana passada, el preu al mercat a l'engròs ha registrat un increment del 15% en els últims dies. Si es compara amb fa un any, quan el preu del megawatt hora era de 49,15 euros, la pujada és del 286%.

Màxim de 221 euros

Aquest dijous el preu més alt es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan assolirà els 221 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 02.00 hores i les 04.00 hores, quan cotitzarà a 145 euros.

En aquest context, el preu de l'electricitat a Espanya ja ha marcat prèviament els seus preus històrics més gran tant al juliol com a l'agost, i el setembre ha superat ambdós registres, fins a una mitjana de 167,28 euros el novè mes de l'any. Davant d'aquesta situació el govern espanyol va aprovar un pla de xoc amb l'objectiu de contenir de forma temporal les pujades, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà a les factures dels consumidors.

No hi haurà canvis

La reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', són algunes de les mesures empreses pel Govern espanyol.

En qualsevol cas, el preu de la cotització que es publica cada dia seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins al març de l'any que ve, moment en què es preveu que aquestes mesures decaiguin. Així ho ha advertit el Govern.

Iberdrola revisa les tarifes industrials

Les mesures adoptades pel govern espanyol van ser rebutjades per les elèctriques, algunes de les quals ja han mogut fitxa. És el cas d'Iberdrola que ja ha avançat que revisarà a l'alça les tarifes de clients industrials i grans empreses amb contractes a llarg termini afectats per les mesures aprovades pel Govern per esmorteir la pujada de la llum. Igualment ha decidit paralitzar el seu projecte de renovables per la baixada de la seva rendibilitat.

L'obligació que les nuclears, hidroelèctriques i renovables sense primes hagin de tornar els beneficis "extra" que generin fins al març de 2022 davant dels alts preus d'un recurs que no utilitzen, ha estat durament criticat per la pràctica totalitat del sector per considerar que ataca a la viabilitat dels contractes bilaterals de subministrament tancats fa mesos a preus fixos i molt inferiors als del pool, actualment en màxims històrics.

Carta als clients

Així Iberdrola està informant per carta els grans clients que aquesta normativa "imposa" un cost a les esmentades plantes que es calcula com la diferència entre el preu actual del pool i una situació de preus inferiors basada en un menor cost del gas natural, han explicat des de l'elèctrica. "Moltes instal·lacions sense emissions contaminants que ja tenien tancat un preu fix a llarg termini amb clients i per tant no ingressen els elevats preus del mercat espot, es veuran afectades per aquest nou pagament", segons la companyia.

Aquest nou cost, sosté la companyia, representarà més de 70 euros/megawatt hora (MWh) i, considerant el preu del subministrament d'electricitat establert al contracte, "es produeix una situació de manifest desequilibri" per una circumstància "extraordinària, imprevisible i sobrevinguda" que fa insostenible la seva continuïtat (de les prestacions del contracte) en les condicions econòmiques aplicades.

 

Imatge principal, el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs segueix en nivells històrics / Unplash