Deu dies després de l'últim màxim històric, el preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista marcarà aquest dimecres un nou rècord, després d'incrementar-se fins als 189,9 euros per megawatt hora (MWh). La xifra queda a les portes dels 190 euros i suma set euros més que la dada registrada aquest dijous, de 182 euros.

El preu de la llum és un 8,2% més alt que la setmana passada, quan es va registrar el primer respir de tot el mes de setembre, que ha registrat rècords setmana rere setmana. Pel que fa a un any, la dada es quadruplica: ha crescut un 292% des del passat 29 de setembre de 2020, quan es va marcar un preu de 48,35 euros.

L'hora més cara arriba als 208 euros

Amb xifres com aquestes sembla prou clar que setembre esdevindrà el mes més car de la història, tot superant les dades de juliol i agost. Es preveu una mitjana superior als 154 euros en el novè mes de l'any, en el qual s'han superat tots els rècords, d'acord amb les dades oferides per l'operador del mercat elèctric designat (OMIE).

Per franges horàries, el preu més alt aquest dimecres tindrà lloc entre les 20.00 i les 21.00 h, quan s'assoliran els 208,47 euros/MWh. Per contra, la xifra més baixa es registrarà entre les 3.00 i les 4.00 h, quan cotitzarà a 167,01 euros.

Precio medio Luz 28 septiembre   OMIE

Dades relatives al preu de la llum per aquest dimecres / OMIE

El creixement de rècord del preu mitjà de la llum és una causa directa del fet que s'hagi disparat en els últims mesos la cotització internacional del gas, imprescindible en les centrals tèrmiques, per culpa d'un fort desajustament entre l'oferta i la demana. Alhora, és necessari parlar de les mesures de compensació climàtica i l'impacte del cost d'emetre diòxid de carboni.

Si tot va bé, la tendència a l'alça no hauria de tenir impacte en la factura. D'acord amb el govern espanyol, el pla de xoc aprovat recentment permetrà que el descontrol en la cotització de l'electricitat no es traslladi al rebut de les famílies. Així, l'objectiu és que aquest any es pagui la mateixa quantitat que es pagava l'any 2018, com a molt.

Un pla de xoc

La reducció a l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques són algunes de les mesures que ha pres l'executiu per evitar l'efecte negatiu d'aquesta tendència alcista. Davant d'aquesta mesura, les companyies han amenaçat d’aturar la producció d'energia.

Tot i això, la cotització de la llum seguirà molt alta, com a mínim fins al març. L'objectiu del govern espanyol és un altre: evitar que el descontrol es noti a la factura.

 

Imatge principal: El preu de la llum assoleix un nou rècord històric / Unsplash