Els preus segueixen augmentant a Catalunya. Al setembre van pujar una dècima i van situar la taxa d'inflació anual en el 2,3%, una dècima més que la registrada a l'agost, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquest increment s'explica bàsicament per l'evolució a l'alça de la factura elèctrica davant la baixada de preus de l'electricitat que es va registrar al setembre passat.

L'IPC, contingut

Mentre que l'electricitat escalfa la inflació, el comportament a la baixa dels preus de les fruites i verdures fresques ha ajudat a contenir l'IPC. En el conjunt de l'Estat, els preus al setembre van pujar dues dècimes en relació amb l'agost i van deixar la inflació anual en el 2,3%, una dècima més que el mes anterior.

Els preus de la inflació anual d'aquest mes de setembre han estat condicionats a l'alça per la cistella de productes de l'habitatge, on s'inclou la factura elèctrica, que es troba en l'actualitat en preus màxims mentre que al setembre de l'any passat aquest servei mantenia uns preus estables. 

L'altre cistella que va ajudar a escalfar la inflació, tot i que amb menys rellevància que l'habitatge, va ser la d'hotels, cafès i restaurants, on aquest mes de setembre els preus dels allotjaments han disminuït però menys que el mateix mes de l'any passat. D'altra banda, la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels productes frescos no elaborats i els derivats del petroli, s'ha situat al setembre en el 0,8%, la mateixa taxa que la registrada a l'agost. 

Per últim, la taxa de la inflació anual de Catalunya, el 2,3%, una dècima més que a l'agost, és la mateixa que s'ha registrat al conjunt de l'estat espanyol, també amb un increment d'una dècima en relació amb l'agost.