Objectiu: abaratir la factura de la llum. El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un reial decret llei per abaixar el preu de l'electricitat. Una mena de pla de xoc que obligarà les companyies elèctriques a tornar part dels beneficis extraordinaris que obtenen, ja que apliquen sobre les centrals no emissores el preu del gas, un import que l'executiu calcula que puja a 2.600 milions d'euros.

Aquesta és una de les vuit mesures que ha aprovat el Consell de Ministres davant de la preocupant escalada del preu de la llum, que avui s'ha desbocat fins a superar els 170 euros. Un increment provocat per l'elevat preu en les cotitzacions internacionals del gas, que està assumint també els costos del diòxid de carboni.

 

Una mesura excepcional

"La projecció per als pròxims mesos dibuixa una espiral sense precedents que genera un efecte amplificador en el preu de l'electricitat i que incideix de manera sistèmica en el benestar de les famílies i en el conjunt de l'economia espanyola", ha declarat la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Aquesta mesura que afecta directament les elèctriques no s'allargarà per sempre, només es mantindrà fins al març del 2022, quan el govern espanyol espera que acabi l'increment exponencial en el preu del gas. Aleshores, l'executiu insisteix en el fet que aquesta mesura és temporal i extraordinària, per esmortir una situació "excepcional i sense precedents".

Rebaixa d'impostos

Una de les altres mesures importants d'aquest paquet de mesures és la rebaixa al 0,5% de l'impost especial sobre l'electricitat, que actualment està en el 5,1%. Cal recordar que és un tribut cedit als diferents governs.

També en matèria d'impostos destaca que s'ha allargat fins a finals del 2021 la suspensió de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica. Alhora, s'ha augmentat en 900 milions d'euros l'aportació de la recaptació de les subhastes de diòxid de carboni destinada a cobrir els costos del sistema elèctric, fins als 2.000 milions durant l'exercici.

vicepresidenta tercera gobierno Teresa Ribera congreso - Efe

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera / Efe

Més enllà d'altres mesures, cal destacar finalment la creació d'un subministrament mínim vital per a consumidors vulnerables amb bo social elèctric que permetrà estendre durant sis mesos addicionals als quatre ja existents la prohibició d'interrompre el servei per impagament, garantint la potència mínima de 3,5 kW durant aquest període.

El preu de la llum assolirà demà un preu rècord de més de 172 euros per MWh, gairebé vint euros més que els que s'han registrat avui. El preu de la llum ja és quatre vegades més alt que el de l'any passat.

 

Imatge principal: El govern espanyol vol abaixar la factura de la llum / Adrià Hernández - unsplash