Espanya segueix sent un país de corruptes i les dades ho evidencien. La Gürtel, la Púnica, el cas del 3%, el Palau, el cas Nóos... són desenes i desenes els casos que han sortit a la llum en els darrers anys i molts d'ells amaguen encara grans interrogants.

El cert és que l'Estat se situa al capdavant dels països amb més corrupció d'Europa. L'economista Marc Masmitjà Pujol ens explica a ElNacional.cat quina és la radiografia de la corrupció espanyola.

Les dades de la corrupció

En total, a Espanya, en aquests moments s'investiguen unes 8.100 persones per defraudar i malbaratar diners públics. Es calcula que s'han malversat 125.000 milions d'euros a l'Estat. Per fer-nos una idea, amb aquesta xifra es podrien gairebé cobrir les pensions contributives, que tenen un cost de 140.000 milions d'euros.

El territori amb més casos de corrupció és Andalusia, amb 138, mentre que l'indret on més diners s'han defraudat és Madrid, amb uns 44.000 milions. Casa nostra, Catalunya, tampoc se salva: s'haurien corromput 2.000 milions d'euros.

Pel que fa als partits polítics, no hi ha sorpresa. El Partit Popular és el que més casos acumula amb 261 casos. També és el partit que ha defraudat més diners.

Espanya, líder en corrupció

La corrupció, a l'Estat espanyol, no és un fenomen recent. N'han aparegut casos a totes les èpoques. Tampoc és un fenomen episòdic: de fet es tracta d'un fet molt recurrent.
Segons l'organització no governamental Transparència Internacional, Espanya ha registrat en els darrers anys de les pitjors dades de percepció de corrupció, la qual cosa reflecteix una "greu" situació de corrupció política, abans vinculada a l'urbanisme i ara a la "contractació pública", sobretot pel que fa a empreses públiques i ens instrumentals de l'administració.

iñaki urdangarin cotxe GTRES

Imatge: Iñaki Urdangarin, condemnat per corrupció / GTRES

Exactament, en una escala de 0 (percepció alta) a 100 (percepció ínfima), Espanya ocupa la posició 36 de 168 països, amb 58 punts, en l'Índex de Percepció de la Corrupció 2015, competint directament amb Eslovènia o Corea del Sud, però si ens fixem només en els companys europeus, l'Estat és el pitjor alumne.

Més corrupció, menys democràcia

L'organització assenyala que les dades publicades mostren una relació entre la corrupció i la salut de les democràcies. Segons les seves referències les "democràcies plenes" registren de mitjana una puntuació de 75 -Espanya té 58 punts- mentre que en les "defectuoses" la mitjana és de 49. Per sota d'aquests paràmetres i pròximes als 30-35 punts situa els règims "híbrids", que mostren elements propis de tendències autocràtiques, i els "autocràtics".

Com a exemple d'aquesta relació l'organització cita el cas d'Hongria i Turquia, que han perdut vuit i nou punts respectivament en els darrers cinc anys. Alhora, recorden des de TI, l'estatus de Turquia ha canviat en l'últim any, passant de ser considerat com un país "parcialment lliure" a ser considerat "no lliure", segons un informe de Freedom House.

Imatge principal: L'economista Marc Masmitjà i Pujol / Laia Hinojosa