El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha assenyalat aquest divendres que el 2020 hi va haver un total de 261 persones a qui se'ls va obrir judici oral o van anar processats per delictes de corrupció, i que a més es va acabar la investigació en fins a 56 procediments.

En un comunicat de l'òrgan de govern dels jutges, s'apunta que els tribunals van dictar un total de 67 sentències en aquest tipus de procediments, i que el 69 per cent de les mateixes van ser totalment o parcialment condemnatòries.

Dels processos que han arribat al final de la instrucció i que estan relacionats amb corrupció, set d'ells es van produir a l'Audiència Nacional. Per comunitats autònomes, on més s'han acabat és a Andalusia amb 23 i a la Comunitat de Madrid amb 11.

A Catalunya s'han obert 2 casos per corrupció amb 6 processats durant el 2020. Durant l'últim trimestre, a més, es va tancar una sentencia condemnatòria.

Així queda reflectit al reposador del CGPJ després de la incorporació de la informació corresponent a l'últim trimestre de 2020. En ell s'inclou també el nombre de persones jurídiques contra qui es va dictar acte d'obertura de judici oral al llarg de l'any, que van ser un total de 49. Aquest instrument va ser presentat el gener de 2017, és d'accés públic i permet que la ciutadania pugui conèixer l'acció de la Justícia al marc global de la lluita contra la corrupció a través dels seus principals indicadors.

Funcionaris i polítics

La informació que el CGPJ facilita es refereix a la corrupció pública, ja que s'entén que aquesta és la que més alts índexs de preocupació inspiren en la societat. D'aquesta manera, els procediments judicials les dades dels quals es reflecteixen al reposador tenen com a subjectes actius a funcionaris públics, governants i polítics a l'exercici dels seus càrrecs, i avarca tant la corrupció administrativa com la corrupció política.

Aquest tipus de fets es tipifiquen en el Codi Penal com a delictes de prevaricació urbanística, prevaricació administrativa, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos a l'exercici de la seva funció, i corrupció en les transaccions comercials internacionals.

L'últim trimestre

El CGPJ assenyala a més que del total dels 56 procediments per corrupció la instrucció de la qual va finalitzar el 2020, 15 corresponen al quart trimestre de l'any. Quant a les persones acusades en aquest tipus de procediments, els jutges van dictar ordre de processament o de judici oral contra 84 d'elles en l'últim trimestre de l'any passat, el nombre de persones jurídiques va ser de 18.

D'altra banda, l'òrgan de govern dels jutges informa que del total de 2020, 21 sentències (la qual cosa suposa el 31,34 per cent del total) van ser absolutòries.