El president de Banc Sabadell Josep Oliu, ha negat que l'entitat que presideix vagi a participar en una operació de fusió "ara com ara", però no descarta que altres entitats financeres puguin fer-ho aquest any. 

Oliu ha matisat així un discurs que va pronunciar fa uns dies en el qual va donar a entendre que Banc Sabadell estava obert a una fusió en explicar que les entitats busquen optimitzar costos en un context de baixos tipus d'interès com l'actual.

"Ara com ara no preveiem cap fusió específica. El banc està centrat en els seus plans comercials, estalvis de costos progressius i inversions al terreny digital," ha explicat en la roda de premsa posterior a la presentació dels resultats de l'exercici 2019.

Oliu també ha recordat que el banc està centrat en la reducció del cost de risc o en altres projectes perifèrics com Mèxic, que "avança amb bon peu, però encara està en fase de desplegament". "El nostre full de ruta actual no preveu més que el que acabo de dir", ha postil·lat Oliu, que ha assegurat "no témer" una oferta d'adquisició d'accions (OPA).

Fusions de competidors

Respecte a possibles fusions de competidors, el president de Banc Sabadell ha asseverat que "no té una bola de vidre ni coneix les intencions dels altres", però que, encara que ara mateix no sap de cap operació en concret, no descarta que pogués passar al llarg de l'any. Amb tot, Oliu ha afegit que l'important és que un banc tingui un projecte de "creixement de valor", el que no treu que dins dels plans es vagin desenvolupant iniciatives i que en algun moment una fusió pogués tenir sentit.

Josep Oliu Jaume Guardiola Banc Sabadell EFE

Josep Oliu i Jaume Guardiola durant la presentació dels resultats. Foto: EFE

Vendes d'actius

D'altra banda, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaime Guardiola, no descarta que es continuïn produint vendes d'actius no estratègics. Segons ha explicat, han fet una reflexió i totes aquelles coses que no són crucials ni essencials, que estiguin fora del core business i no tenen futur dins del banc, es desinvertiran, sobretot mitjançant acords amb grans players internacionals.

"El nostre negoci està centrat a la banca de clients i en la distribució de serveis bancaris a Espanya, Anglaterra i Mèxic, en un altre tipus de negoci estem millor amb un acord estratègic", ha apuntat.  Recentment l'entitat ha venut la seva gestora a Amundi. En aquest sentit, Guardiola ha indicat que, malgrat que esborra del resultat global uns 34 milions d'euros, aquesta operació s'ha fet per créixer.

Nous impostos a la banca

Oliu també s'ha posicionat sobre la possibilitat que el govern espanyol estableixi un nou impost al sistema financer o que s'elevi la pressió fiscal al sector. "Això seria molt contraproduent en aquests moments, no ho veiem amb bons ulls, perquè un banc és una empresa com qualsevol altra", ha assenyalat.

Segons la seva opinió, les distorsions al mercat podrien ser "molt dolentes" per al país, per la qual cosa no creu que es vagi a discriminar al sistema financer espanyol respecte a la resta d'Europa.