L'empresariat català ha parlat i la història de la Cambra de Comerç ha canviat per sempre. L'independentisme, amb la candidatura Eines de País de la mà de l'ANC ha arrasat a les eleccions de la Cambra de Barcelona. La Cambra "com a estructura d'Estat" que volien els independentistes tira endavant. 

Han obtingut la majoria absoluta amb 31 cadires al ple ―32 si comptem la cadira de Bon Preu, que anava per la candidatura independentista i també per la d'Enric Crous― de les 40 escollides democràticament. "És la millor notícia que ha tingut Catalunya des del 27 d'octubre", deia Joan Canadell en una entrevista a Els matins de TV3

De totes maneres, aquests són encara els resultats provisionals. La Junta Electoral de les Cambres va decidir retirar 955 vots dels 17.224 emesos per "dubtes" sobre la fiabilitat d'aquests, atès que molts provenien de la mateixa IP. Els resultats definitius se sabran el dilluns a la tarda, després que la Junta es reuneixi a les 16 hores per acabar de deliberar els resultats. Amb tot, aquests 955 vots "no faran canviar massa les coses". De totes maneres, els altres candidats tenen tres dies per presentar recursos d'alçada i impugnacions ―de moment ja consten tres recursos d'alçada presentats― per la qual cosa no hi ha res definitiu.

Qui ocuparà la presidència?

Tot i que la cara més visible d'aquesta candidatura ha estat el fundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis (CCN), Joan Canadell, ell s'ha desmarcat diverses vegades de ser el relleu de Miquel Valls, ja que la candidatura Eines de País es va presentar a la Cambra sense un presidenciable. "Ara ens hem de reunir tots i decidir qui ocuparà cada càrrec, i si podem, farem la copresidència home-dona". 

Segons fonts d'El Nacional, els noms que sonen per presidir la Cambra de Comerç són el del gerent de l'empresa de fabricació de peces metàl·liques Recam Làser, Pere Barrios, i la fundadora i directora general d'IsardSAT, Mònica Roca. Junts proposarien una copresidència, en què els dos primers anys governaria un i els dos següents l'altre.  

Com serà aquesta Cambra? 

La candidatura independentista Eines de País no s'ha amagat mai de la seva intenció de fer de la Cambra "una estructura d'Estat". Com ja va avançar El Nacional, una de les claus d'aquesta candidatura és "consultar tot l'empresariat de la Cambra sobre si volen que la Cambra sigui un ens actiu per fer efectiva la República". A més, "preguntarem si estan d'acord a fer sobirania fiscal, i si surt que sí, això ens dona força per fer moltes coses", expliquen. Un exemple? "Si hi torna a haver un dia clau com l'1-O, ja tenim molt guanyat amb aquests recursos", asseguren. 

La necessitat de l’ens cameral com a fonament per la independència a l’hora de protegir l’empresariat és un dels objectius de la llista. La candidata Mònica Roca explicava també fa uns dies que “s’ha de fer una Cambra al servei de la República i ha d’estar preparada per la desconnexió. Pensem que pot tenir un paper de paraigua per protegir les nostres empreses”.

En aquest sentit, Roca ha explicat que “l’empresariat català és independentista, però entenem que hi ha una certa por a manifestar-ho públicament, i la Cambra pot ser qui protegeixi l’empresari, recaptant impostos, per exemple”, en el sentit de la tan mencionada “fuga de seus”, que, segons aquests empresaris, la Cambra hauria d’haver protegit.

Una lliçó apresa

Eines de País va decidir presentar-se a les eleccions de les cambres de comerç amb un esperit "de renovació" i "de fer República", però la crítica per "polititzar la Cambra" ha estat l'argument d'altres candidats per desacreditar-los. 

Després de saber els resultats provisionals, ahir tots els candidats exceptuant Eines de País i les dones de 50a50 van marxar de la Casa de la Llotja amb el cap cot. D'una banda, ningú esperava aquesta victòria arrasadora de l'independentisme, ni tampoc que el financer Carles Tusquets, qui hores abans havia dit que "estic convençut que guanyarem les 40 cadires", només s'emportés tres llocs al ple, entre els quals la del presidenciable. 

La llista d'Enric Crous i José María Torres va aconseguir 5 cadires, superant Tusquets, però amb la sorpresa que el presidenciable Crous no va sortir escollit en el seu epígraf. Finalment, Ramon Masià, que aspirava a treure algunes cadires per la seva "gran experiència a la Cambra i alt grau de coneixement" de l'entitat, no va aconseguir cap cadira. 

Eines de País ha aconseguit el que es proposava amb una estratègia diferent. La revolució a la Cambra és inapel·lable, no només pel gir de 180 graus que ha fet el ple cameral sinó també perquè és la primera vegada que s'ha emprat el vot electrònic en unes eleccions catalanes. Els comicis a les Cambres han estat un banc de proves, un èxit per l'independentisme i un precedent democràtic que donarà molt a parlar.