Ramon Masià (Barcelona, 1957) és un dels homes "de sempre" de la Cambra de Comerç de Barcelona. Va entrar-hi amb l'últim mandat d'Antoni Negre al capdavant de la Cambra, i li agrada recordar que "jo vaig fer president Miquel Valls" a les tres candidatures que porta. Amb tot, el 2015 va decidir que "no estava d'acord en com Valls estava portant la institució i em vaig plantar". Des d'aleshores, el ple de la Cambra ha estat una història de vincles trencats que ha impulsat al mateix Masià a presentar-se a la presidència de la institució. Advocat i economista de professió, rep El Nacional al seu despatx del carrer Beethoven i ens explica el seu desengany amb el president actual. Renega de la gestió de Valls i de "com està afavorint la candidatura de Tusquets", alhora que considera que "el procés electoral no és prou transparent i estem estudiant impugnar-lo". 

Ramon Masià - Sergi Alcazar

Diu que es plantegen impugnar el vot electrònic…
Per descomptat. Per nosaltres és essencial la pulcritud en les eleccions; la Cambra de Comerç ha estat durant molts anys en una situació de poca claredat respecte les funcions que ha de desenvolupar, té pocs ingressos… Nosaltres volem empresaritzar la Cambra, tenir una sèrie d’objectius, tirar-los endavant i jugar a mitjà termini. Per fer això necessitem total transparència, una política de compartir la governança, no pot ser que un president ho decideixi tot. Això ha estat una tradició en moltes associacions, gremis i institucions com la Cambra però entenem que al segle XXI tot ha de ser compartit.

Eleccions a qualsevol preu, tampoc.

Ja vaig dir que si el procés no és prou transparent, impugnaré, i no em sembla que sigui transparent. I això al primer que perjudica és a la nostra candidatura perquè portem un munt de temps i endarrerir les eleccions és un mal assumpte. Però eleccions a qualsevol preu, per acabar amb el malson dels retards, tampoc.

No està d'acord amb el procés electoral?
Nosaltres tenim un repte que és posar en marxa les 3 Pes: persones, programa -som la única candidatura que tenim programa-, i procés electoral. El procés electoral ha de ser un marc on les regles del joc estiguin clares, que hi pugui participar el màxim de gent però amb garanties, sense suplantacions d’identitat que això és molt fàcil que passi si no hi ha interventors al peu d’urna. El dia 8, que és el dia de la votació presencial, hi haurà interventors, però del dia 2 al dia 7, que és quan es fa la votació remota, on són els interventors? No n’hi ha. I ha de ser d’una netedat, transparència i garantia excepcional perquè s’ha de garantir que ningú tindrà una informació privilegiada, i això és el que no està ben desenvolupat.

És un problema de la llei?
No, la llei està ben feta, perquè demana l’autentificació robusta, que és un aspecte essencial que vol dir que a més del certificat digital es requereix una clau d’un sol ús que redueix la possibilitat de suplantació d’identitat. Això ho hem demanat a tot arreu: a la Generalitat, al Consell de Cambres, al president de la Cambra… i tothom tira pilotes fora.

Per què ho considera un procés poc fiable?
La tupinada pot venir perquè en comptes de doble clau de seguretat només n’hi hagi una. Serà una impugnació no només per part de la nostra candidatura. Si s’ha d’impugnar, s’impugna, i si nosaltres sortim mal parats per això doncs mala sort. Estem en democràcia i estic demostrant als meus possibles votants que a mi no em tremolen les cames per fer front a qui sigui; al Valls, al consell de cambres o a la Generalitat, que estan fent un espectacle d’aquestes eleccions per manca de transparència.

Aquesta era la intenció de la consellera Chacón amb la reunió de dilluns passat, no? La d'explicar el vot electrònic.
La reunió de Chacón amb els empresaris era tirar pilotes fora. L’important és tenir una llei clara, jo no he vist mai unes eleccions a la Cambra  -i porto molts anys a la institució, he vist ja quatre eleccions- en què la consellera d’Empresa es reuneixi per explicar com es fa.

El ple de la Cambra ha estat molt passiu i tolerant amb la trajectòria erràtica de Valls

Vostè és dels que porta més anys a la Cambra…
Sí, però en Crous, per exemple, també fa molts anys que en forma part. És difícil que en Tusquets pugui dir el mateix, perquè és un outsider. Pel que fa a Enric Crous, és una persona que sí que forma part de la Cambra, ha assistit als plens i en aquest sentit és un gran coneixedor de la institució, porta més anys que jo. Ell va ser vicepresident de l’Antoni Negre, el president anterior a Miquel Valls, però tot i això no coneix la Cambra amb tant detall com jo. 

Quin paper ha jugat vostè a la Cambra?
Jo he estat la persona que ha intervingut en la confecció, he fet de headhunter en diverses ocasions seleccionant a molts dels actuals empresaris. Per resumir, el meu coneixement és molt més aprofundit que qualsevol altre.

Ramon Masià - Sergi Alcazar

Ja que coneix tant la Cambra, què creu que ha fallat en aquests anys?
Hem de distingir la Cambra del seu president Miquel Valls i del ple. D’una banda crec que el ple de la Cambra ha estat molt passiu i molt tolerant amb la trajectòria erràtica de Valls. Jo el 2015 vaig trencar formalment les relacions amb Miquel Valls d’una forma civilitzada. Li vaig dir al Valls que em semblava que estaven sent molt passius i molt seguidistes amb les solucions que poguessin venir de Madrid. Amb això no hi ha dubte que al Valls li ha anat bé perquè així ell ha tingut més del doble del mandat, perquè el seu tercer i últim mandat va començar el 2010, el 2014 tocaven eleccions i estem al 2019.

En què ha fallat Valls?
Un empresari, si és empresari fa coses. Si fa coses es pot equivocar, però almenys fa coses. I el Miquel Valls no ha actuat amb mentalitat empresarial, no ha impulsat canvis dins la Cambra perquè nosaltres siguem útils entre els empresaris. Hi ha un divorci extraordinari entre la Cambra i els seus associats, i això és el que va forçar que el 2015 després d'haver estat amb el Valls durant 2 legislatures, trenquéssim peres.

Tenen una mala relació ara?
Jo tinc una mala relació amb Miquel Valls, sí. O ell la té amb mi. És una persona que ha afavorit des de la seva posició la candidatura d’en Tusquets, que és un outsider, no té cap relació amb la Cambra. El Valls diu que ha mantingut una posició neutral i no és veritat. Jo vaig cometre una imprudència que tornaria a cometre, que és dir el que penso. I de fet ara tothom diu que s’ha de canviar la Cambra però això jo ja ho vaig dir el 2015 abans de les eleccions.

Valls dona una ajuda totalment ilegítima a la campanya del Tusquets

En aquesta legislatura hi ha hagut un gran dèficit democràtic perquè el president i el comitè executiu han tirat pel dret amb moltes qüestions i el ple de la cambra han estat uns comparses, i l’únic que ha fet una activitat important dins el ple he estat jo. 

El ple tampoc no sembla estar massa content amb Miquel Valls.
No. Ja són tres plens seguits que Valls rep una plantada. El primer va ser el novembre, a la Fira. Després, el mes de gener també es va fer un ple en què el quòrum -han de ser 35 com a mínim- va ser insuficient. I per últim aquest passat mes de març van ser només 26 els que van assistir, i era el seu comiat. I tenen la barra de parlar de boicot… El boicot li estan fent membres del seu comitè executiu i també gent de la candidatura del Tusquets.

Del Tusquets?
Hi ha una relació malsana entre el president de la Cambra, que dona una ajuda totalment il·legítima al senyor Tusquets. El Valls ha de regnar i no governar, no ha de fer res, i ho està fent contínuament. D'altra banda, el senyor Tusquets s’ha de preocupar de tenir la seu social de les seves dues empreses a Catalunya perquè ell vol governar la Cambra de Comerç de Barcelona. I les dues empreses amb què concorre a les eleccions estan fora. I a més, va amb doble joc, per Trea, i si no surt, ell ja és membre del ple perquè és el president del Mediolanum i ha pagat el seu escó i ja ho té. I aquest escó qui li ha donat? Li ha facilitat en gran mesura, amb un hermetisme i un secretisme que ni la KGV, el Miquel Valls.

Ramon Masià - Sergi Alcazar

Tothom acusa Tusquets de ser el continuista del Valls, però ell s'esforça a negar-ho.
Anar de delfí d’un altre és mal assumpte perque tu has d’anar amb un programa propi i empenta. És absurd que ell vulgui ser el president del Barça sent de l’Espanyol. No ha trepitjat mai el camp, no coneix a ningú… potser aconsegueix prous vots del carrer i arriba a president. A mi els vots del carrer no em preocupen, estem en una democràcia i si la gent considera que Periquito Tusquets pot ser president del Barça, doncs estupendo, tot és possible. El que considero greu és que hi hagi conxorxa entre les estructures de poder, que han d’estar per les coses de la Cambra i no per facilitar-li les eleccions a un banquer. Parlem com si la Cambra de Barcelona fos el Barça: Què fa un senyor de Madrid, un merengue, amb el Barça? Que faci les eleccions a Madrid amb el Mediolanum, que és on hi té la seu social.

El Tusquets que faci les eleccions a Madrid amb el Mediolanum, que és on hi té la seu social

Què faria diferent de Valls?
De la mala gestió de Valls, lamentem també que ara vulgui gastar-se en l’últim ple 450.000 euros de manera extraordinària en informació de la Cambra quan no té cap sentit. Nosaltres podem propiciar un canvi; tenim la millor xarxa de diplomàcia corporativa del món. Tenim un bon equip de professionals i per tant necessitem un lideratge clar i una governança col·legiada. La contribució a la Cambra ha de ser des del desinterès, no per escalfar cadires de plata, d’or o de bronze. Nosaltres anem a servir i a fer que la nostra Cambra sigui forta; si és forta podrem ajudar i sinó no podrem fer-ho com ho fan la Cambra francesa o els alemanys, que ells tenen una quota cameral obligatòria. Nosaltres per una frivolitat del govern Zapatero vam perdre això.

Un dels grans problemes de la Cambra és un dèficit de finançament. Quin paper hi juguen les 14 cadires pagades?
El 2010 Zapatero va treure la quota obligatòria i en la llei del 2014 es va fer un estament nou que és les empreses de major contribució econòmica a la Cambra, que introdueix una cosa en la que jo hi estic totalment en contra, que trenca el principi que les Cambres són radicalment democràtiques, perquè dona possibilitat que gent posi diners i es quedi amb una poltrona, i no hi ha cap limitació per part de la llei marc sobre quins són els requisits per poder-hi optar. Això s'ha deixat en mans de Miquel Valls i ell és qui ha fixat la quantitat més alta permesa, que són 75.000 euros mínim per cadira.

Jo no tinc un banc darrere, un 'Masiolanum' perquè m'ajudi. Només el Tusquets té el Mediolanum

D’altra banda, no cal que hi hagi 14 empreses, això ho ha fet el Valls, cosa que és un 23% del total del ple i es menja quasi una quarta part dels vots democràtics. I això fa que el senyor Tusquets, amb l’ajuda d’en Valls, ja hi té un lloc assegurat. Ell ja té la cadira de Mediolanum. Pel meu criteri, la llei espanyola és injusta.

No ho considera democràtic...
És el conjunt de diverses accions de Valls el que està esbiaixant el sentit democràtic d’aquestes eleccions. A més, les relacions amb aquestes empreses les ha portat directament Miquel Valls a porta tancada, i això és una manca de transparència molt greu de cara els membres del ple i les empreses que han de votar. Jo no tinc un banc darrere, no tinc el Masiolanum perquè m’ajudi. Només el Tusquets té el Mediolanum, ni el Crous té un banc darrere.

Ramon Masià - Sergi Alcazar

Està a favor de la quota obligatòria?
Entenc que quan existia es podria haver fet més a canvi d’aquesta quota obligatòria. Quan tens el prepagament i la gent paga 50 milions d’euros l’any, la tendència és no preocupar-se massa pel dia de demà, perquè aquells diners ja els tens garantits. Però en Zapatero es va passar de frenada traient la quota obligatòria. En aquest país tot funciona malament, els empresaris i els polítics. Tot és un fidel reflex d’una societat del s’enfotisme. Les cambres reivindiquem que ens podem morir d’inanició si no ens ajuden.

Ramon Masià - Sergi Alcazar

Des dels inicis de la seva campanya ha criticat que aquestes eleccions "semblen un concurs de bellesa". A què es refereix?
Sí. La Cambra no pot ser una entitat amb noms importants de grans empreses que no tenen una vinculació amb el teixit empresarial de la Cambra. Jo he d’entonar el mea culpa perquè he estat una part activa d’un model que està mort. El 2015 vaig caure del cavall i vaig veure que això no podia ser. Les empreses grans tenen un paper molt important a jugar però a la fundació.

Què és la fundació?
Igual com el Barça té la fundació del Barça, a mi m’agradaria que la Cambra tingués una fundació on les grans empreses que poden invertir diners a la institució puguin jugar un rol de finançadors a llarg termini de la Cambra. Jo estaria disposat a dotar de molts diners aquesta institució perquè permeti desenvolupar una tasca a mitjà termini, com per exemple la Formació Dual. La fundació aniria per períodes de 10 o 15 anys, sense anar lligada a que hi hagi un mandat o un altre. Seria una garantia perquè la Cambra no estiri més el braç que la màniga. 

Amb quin percentatge de participació se sentiria satisfet?
Quant més millor, però l’important no és el número sinó les condicions amb què la gent va a votar. Una de les qüestions amb què el Valls ha estat un mal gestor ha estat amb el cens electoral. El cens va sortir publicat 30 dies el novembre del 2017 -estem al 2019- i hi ha altres cambres que ho han tingut publicat durant mesos amb un PDF. A la nostra Cambra, amb aquest secretisme característic, només va ser-hi 30 dies, i només es podia consultar. A més, porta un decalatge de tres anys, perquè la Cambra no ha complert amb la obligació d’actualitzar les dades del cens, i per tant dona moltíssims errors però les empreses només es podien queixar durant aquells 30 dies.

Valls és l'antiheroi perquè és molt responsable del mal funcionament d'aquestes eleccions

Jo no estaré sempre amb la boca tancada, i és important deixar clar que s’han fet coses malament. La qualitat del cens depèn de totes les cambres catalanes, que l’1 de gener de cada any estan obligades per llei catalana a actualitzar aquest cens. És una frustració tremenda perquè hi ha empreses que volen votar i no poden perquè no estan al cens i ja no el poden rectificar. En definitiva, si no anem a aquestes eleccions en condicions, pot passar de tot, i estem a un tris que passi. En tot això, Valls és l'antiheroi, perquè és molt responsable del mal funcionament d'aquestes eleccions. 

Ramon Masià - Sergi Alcazar