Geoalcali, filial espanyola de l'australiana Highfield Resources, ha designat Carles Alemán com nou CEO per reactivar la posada en marxa del projecte Mina Muga. Es tracta d'un moment clau per a la companyia en el seu propòsit de desencallar una iniciativa que considera com "un dels grans motors industrials del nord d'Espanya i el principal projecte extractiu del país".
Amb una inversió acumulada que ja supera els 150 milions d'euros i una previsió total propera als 700 milions, Mina Muga representa "una oportunitat estratègica no només per a Navarra i Aragó, sinó també per a l'economia espanyola i europea".
Segons va informar en un comunicat, la recent entrada de Qinghai Salt Lake Industry, filial de la gegant Xina Minmetals, amb una intenció d'inversió de 300 milions de dòlars en el desenvolupament del projecte, confirma l'"atractiu internacional" d'una infraestructura extractiva que podria produir anualment fins a un milió de tones de potassa.
L'empresa va destacar que el nomenament d'Alemán marca "un punt d'inflexió" perquè compta amb més de 30 anys d'experiència en lideratge industrial en empreses com BASF, CIBA-GEIGY o ICL Iberia. Ara, assumeix el repte de transformar el potencial de Mina Muga en una realitat tangible.
A més, la reconfiguració de l'equip es completa amb Olivier Vadillo, fins ara responsable de relacions amb inversors, que passarà a liderar l'estratègia corporativa i el desenvolupament de negoci.
"És un repte apassionant que neix d'una visió compartida que admiro profundament, i que estic convençut té un enorme potencial per generar un impacte real", va declarar Alemany després del seu nomenament. El nou CEO va posar de relleu tant la solidesa del projecte com l'equip humà que li dona suport, destacant el paper d'Highfield i dels inversors en la creació de les condicions necessàries per avançar.
PROJECTE CONTRA LA DESPOBLACIÓ
Mina Muga no només és una inversió industrial, sinó que es tracta també un projecte sostenible i amb clara vocació social. Ubicada entre Sangüesa i Javier (Navarra) i Undués de Lerda (Aragó), la mina contribuirà a l'arrelament de la població en el medi rural, generant més de 800 llocs de treball directes i milers de llocs de treball indirectes.
En l'actual context de despoblació, la seva capacitat per atreure talent, generar serveis auxiliars i consolidar indústria és "inqüestionable", tal com va subratllar la companyia.
A més, la seva producció de potassa -nutrient clau per a l'agricultura- reforçarà l'autonomia estratègica europea en un context de tensions geopolítiques i encariment de matèries primeres. Pel seu caràcter no deslocalitzable, en estar directament lligada a la geologia de l'entorn, Mina Muga suposarà una garantia d'estabilitat a llarg termini.
L'activació definitiva de Mina Muga també aspira a ser "un exemple de col·laboració publicoprivada i d'aprofitament intel·ligent dels recursos naturals". El nou equip directiu té la missió de desbloquejar els últims tràmits i convertir en realitat un projecte que ja compta amb el suport financer, tècnic i humà necessari.