El Fons Monetari Internacional (FMI) ha contradit les previsions de creixement del PIB que ha anunciat aquest dimarts el govern espanyol rebaixant les seves expectatives per a l'Estat de cara a 2021 fins al 6,2%. Per contra, l'FMI ha augmentat més d'un punt les seves expectatives de creixement econòmic per a 2022 fins i tot al 5,8%.

En la revisió de les seves perspectives econòmiques mundials l'FMI ha rebaixat en dues dècimes la seva previsió d'augment del PIB espanyol per a aquest any, que ara situa en el 6,2 % i tres dècimes per sota de les anunciades pel govern espanyol.

Malgrat rebaixar les seves previsions, l'FMI continua col·locant a Espanya com el país que més creix dins de les grans economies de la zona euro i al costat de països com el Japó, França, Alemanya i Itàlia en apuntar que en aquests casos s'anticipa una recuperació més forta en la segona meitat de l'any gràcies a la vacunació i la reobertura econòmica que continuarà durant 2022.

El deute superarà el 120% del PIB

L'informe, d'altra banda, calcula un dèficit públic per a Espanya del 8,6% del PIB aquest any, 2,4 punts inferior al de 2020, i considera que el deute públic d'Espanya s'elevarà en aquest exercici fins al 120,1% del PIB, una dècima per sobre de la de 2020.

Per a la zona euro, l'FMI preveu un creixement del 4,6 % aquest any, dues dècimes per sobre del calculat en les seves previsions d'abril, i un augment del PIB del 4,3 % el 2022, mig punt per sobre de la seva anterior estimació.

A l'informe, l'FMI també col·loca Espanya dins de les economies avançades del món que, segons considera, estan notant l'efecte positiu sobre l'economia que té la vacunació, però hauran de torejar encara amb nombrosos obstacles, com els rebrots de la pandèmia o les seves noves variants.

En aquest sentit, l'FMI reconeix que en aquests països el nivell de població vacunada serà ja molt ampli aquest estiu, però adverteix que la recuperació de forma estable no està assegurada mentre hi continuï havent segments de la població susceptibles d'encomanar-se per coronavirus.

Espanya va superar la setmana passada els 25 milions de ciutadans amb la vacuna completa (52,8 % de la població) i va complir així l'estimació del govern espanyol sobre el ritme d'immunitzats per a aquestes dates, enmig del repunt de casos de la cinquena onada de la pandèmia.

En la roda de premsa per presentar l'informe, l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinah, ha admès que la propagació de la variant delta de la covid-19 pot empitjorar les seves previsions de creixement mundial, i per això va insistir a reclamar a les grans economies un esforç més gran perquè hi hagi un repartiment més equitatiu de les vacunes. L'FMI ha demanat als països econòmicament més forts que comparteixin 1.000 milions de dosi de vacunes amb les nacions pobres i en desenvolupament i que aixequin totes les barreres comercials que puguin impedir el seu enviament.

Imatge principal: La presidenta de l'FMI, Christine Lagarde - Alexandros Michailidis / European / DPA