El govern espanyol ha decidit mantenir la seva previsió de creixement del PIB per aquest 2021 al 6,5%, com ja va fer al mes d'abril, tot i les males dades epidemiològiques de la covid i la cinquena onada. Així es desprèn de l'última actualització de les previsions macroeconòmiques de l'Executiu de Pedro Sánchez.

Aquesta nova actualització aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, també incorpora el retard de l'arribada dels fons europeus, que segons les previsions inicials haurien d'haver arribat ja, i l'impacte de la cinquena onada que està dificultant que el turisme torni a agafar embranzida aquest estiu. Ara bé, no sembla que tots aquests ingressos perduts afectin el resultat final de les previsions. 

A més, l'Executiu espanyol també ha aprovat el nou sostre de despesa de 196.142 milions, que segons ha assegurat la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, serà rècord per als Pressupostos de 2022, i recull l'arribada de noves partides dels fons europeus previstos per import de 75.000 milions per als pròxims tres anys.

Segons ha assegurat Calviño, en roda de premsa després del Consell de Ministres, prop d'un any i mig després de l'inici de la pandèmia, està en marxa una "sòlida" recuperació econòmica en aquesta segona part de l'any. A aquest creixement contribuirà el consum privat, que ha enlairat en el segon trimestre gràcies a l'estalvi embassat de 60.000 milions durant la pandèmia, segons ha assegurat la vicepresidenta.

En línia amb els organismes internacionals

Les previsions del govern espanyol, val a dir, es mantenen en línia amb les estimacions d'organismes nacionals i internacionals. Entre ells, el Banc d'Espanya preveu una alça del PIB per a aquest any 6,2% i del 5,8% en 2022; l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), situa el creixement de l'economia espanyola en el 6,6% en 2021; i la Comissió Europea estima que s'alçarà un 6,2% enguany i un 6,3% el pròxim.

L'Executiu també ha mantingut les seves estimacions sobre la taxa d'atur, que se situarà enguany en el 15,2% i s'anirà reduint fins a una mitjana del 14,1% en 2022, senda descendent que continuarà en els anys següents. Malgrat la millora estimada en la taxa d'atur, el Govern espera que l'ocupació creixi enguany un 4%, igual que el previst a l'abril, mentre que en 2022 el creixement se situarà en el 2,7%.

Calviño ha destacat que la taxa d'atur prevista pel Govern per a enguany i el pròxim és 10 punts inferior a la fixada per diversos organismes, gràcies a la resposta de política econòmica a la pandèmia.

La pujada de l'SMI, al setembre

A més a més, Calviño també ha avançat que al setembre es veurà "si és possible recuperar la senda d'augment del salari mínim interprofessional (SMI)" i "acordar una alça per als mesos finals d'enguany"

Segons ha destacat la ministra en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, al juny ja s'ha recuperat més del 90% de l'ocupació neta perduda després del primer cop de la pandèmia quedant uns 450.000 treballadors en ERTO o en desocupació dels quals van perdre la seva ocupació en aquest moment i sent la "prioritat" el seu retorn al mercat laboral. En aquest context Calviño ha assenyalat que es podrà analitzar al setembre una alça de l’SMI, congelat en 950 euros mensuals.

Si es manté el ritme de creació d'ocupació a l'estiu, ha apuntat, a la tardor tindrem "nivells d'ocupació pròxims als de febrer de 2020" i al setembre "veurem si és possible recuperar la senda d'augment del SMI en la qual estàvem abans de la pandèmia i acordar una alça per als mesos finals de l'any".

La major oferta pública d'ocupació

A més, el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts 23.491 places per a l'Administració General de l'Estat (AGE) que, sumades a les ja autoritzades per a Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, conformen una oferta d'ocupació pública per a 2021 de 30.445 places, "la més àmplia de la història".

Així ho ha assegurat la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, en la mateixa roda de premsa destacant que 9.509 places per a l'AGE seran de promoció interna i la resta, 13.982, nous ingressos.

La pandèmia ha posat encara més de relleu "la importància del públic" i de comptar amb una Administració "moderna", ha destacat Montero, que ha afegit que la voluntat del Govern és anar de "manera progressiva" a un procés d'estabilització de places que vagi reduint la temporalitat.

A les 23.491 noves places aprovades aquest dimarts cal sumar els reials decrets d'oferta d'ocupació pública de Forces Armades (amb un total de 1.920 places) i de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (amb 5.034 nous llocs) que ja van obtenir l'aprovació del Consell de Ministres.