Durant moltes dècades, sobretot durant la guerra freda, l'automobilística Lada va ser un dels símbols de l'autosuficiència soviètica. Trenta anys després de la caiguda del bloc de l'URSS, aquesta marca de cotxes ha aturat la seva producció de manera indefinida per culpa de les sancions d'Occident a Rússia. Concretament, aquestes sancions han provocat que l'empresa matriu de Lada, AvtoVaz, que forma part del grup Renault, no pugui enviar les peces i subministraments que necessiten les plantes per tal de fabricar els seus automòbils, segons ha publicat aquest dimecres el Wall Street Journal.
Aquesta interrupció de la fabricació és el millor exemple per il·lustrar com l'economia russa està començant a sentir, i patir, de valent la muntanya de sancions imposades les últimes dues setmanes després de la invasió a Ucraïna, com l'exclusió del país del sistema de pagaments internacional SWIFT, que ha posat contra les cordes a les empreses russes a l'hora de realitzar intercanvis amb l'exterior. A més, cal recordar que les rutes de subministrament a través d'Ucraïna han quedat completament tancades i el ruble ha quedat extremadament devaluat. Tot això ha creat la tormenta perfecta per fer que una marca com Lada hagi aturat la seva producció.
Com ja hem dit Lada va ser un dels símbols de l'autosuficiència soviètica, però avui dia la planta depèn completament d'una fàbrica que Renault té a Romania pel subensemblatge i els components dels cotxes que han de fabricar, per tant, l'autosuficiència ha passat a ser un mite. De fet, més del 20% de les peces que rep AvtoVAZ provenen de fora de Rússia. AvtoVAZ es va fundar l'any 1966 quan la Unió Soviètica i en els primers anys de l'empresa només venia vehicles dins la Unió Soviètica. Més tard, es van obrir al mercat mundial i la marca es va fer coneguda a tot el món per la seva durabilitat i va gaudir d'anys daurats amb l'icònic Lada Niva.
De fet, el mateix mitjà també apunta que Rússia s'enfronta a una escassetat de vehicles nous si els fabricants d'automòbils com AvtoVAZ segueixen paralitzats. Lada és l'única marca local de Rússia amb una participació de mercat significativa, representant el 21% de les vendes d'automòbils a Rússia l'any passat, i molts fabricants d'automòbils estrangers han suspès la producció de vehicles a les seves fàbriques a Rússia.
Les peticions de Macron
Com ja hem dit, AvtoVAZ està integrada dins del grup Renault, una companyia francesa. Doncs bé, aquesta notícia arriba pocs dies després que les autoritats franceses demanessin a les seves empreses amb presència a Rússia que s'impliquin plenament en les sancions econòmiques i suspenguessin les seves activitats al país. Aquesta petició, segons va publicar Le Figaró, la va fer el mateix president francès Emmanuel Macron als consellers delegats d'un conjunt de grans empreses el divendres passat en una reunió a l'Elisi. I és que també cal recordar que França és el segon inversor estranger a Rússia i el primer pel nombre d'empleats locals en les empreses franceses presents al país, uns 160.000.
El grup TotalEnergies ja va anunciar el dimarts de la setmana passada que no aportarà més capitals a nous projectes a Rússia, el gegant LVMH, que té 124 botigues i 3.500 treballadors, va anunciar el divendres el tancament temporal de les seves botigues, igual que Chanel i Hermès. CMA-CGM también va indicar el dimarts passat que suspenia les operacions en tots els ports russos de forma indefinida. Vist això, sembla que Renault només és següent en aquesta llista de grans empreses franceses que marxen de Rússia.