Fa poc més d'una setmana, el president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, va aprofitar un esmorzar informatiu a Madrid per titllar la situació de Catalunya de "descontrol" i "disbarat". "Els empresaris en fugen com de la pesta", va afegir just abans de culpar els dirigents polítics catalans d'inseguretat jurídica i manipulació. No és la primera vegada que s'utilitza l'economia com a arma política i segurament tampoc serà l'última. Tot i que s'insisteix a culpar el procés de tots els mals haguts i per haver, l'economia catalana creix a la recerca de nous rècords. Al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se li ha sentit dir en més d'una ocasió que "la realitat rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors". Als retrets d'incertesa i manipulació, cal admetre la realitat de 5 dades econòmiques. 

Crear més, dissoldre menys

Catalunya ha creat un total de 22.256 empreses durant el 2016, el que suposa un 18,6% més que l'any passat i la xifra més elevada dels últims nou anys. Segons les dades del Registre Mercantil publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Catalunya concentra el 21,7% de les societats constituïdes en el conjunt d'Espanya. Paral·lelament, s'han dissolt 2.308 societats, un 9,4% menys. 

Gràfic realitzat per l'Agència de Competitivitat de l'Empresa a Catalunya (ACCIÓ)

Una dada que segons la directora general d'Indústria i consellera delegada d'ACCIÓ, Núria Betriu, és "símptoma que el teixit empresarial català, emprenedor i dinàmic, mostra confiança en l'economia catalana i en la seva competitivitat". Catalunya lidera la creació d'empreses a Espanya. Crea més i en dissol menys. 

Obrir-se a l'exterior

A l'espera que el Ministeri d'Economia i Competitivitat publiqui les dades de desembre, les exportacions catalanes han crescut un 2,2% fins als 60.019,2 milions en els onze primers mesos de l'any. En aquest sentit, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ja ha avançat que el 2016 tancarà amb un nou màxim històric d'exportacions tenint en compte que l'any passat "ja va ser de rècord". Un símptoma més que "les empreses fan els seus deures i s'estan obrint als mercats" i que "l'economia catalana, si fa bons productes, és competitiva." Mentrestant, les importacions també han crescut un 2,4% de gener a novembre fins als 71.623,9 milions d'euros.

Segons Betriu, "cada any les empreses catalanes exporten i inverteixen més en innovació i R+D, al mateix temps que accelera l’activitat industrial i es creen més llocs de treball”.

110.100 catalans menys a l'atur

Catalunya ha tancat el 2016 amb 110.000 catalans menys a l'atur. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), d'un any per l'altre, s'han passat de 668.000 a 558.500 aturats, el que suposa un 16,5% menys i en definitiva, una de les caigudes més importants de la seva sèrie històrica. Però de fet, Catalunya no només lidera la caiguda de l'atur al conjunt d'Espanya sinó que també encapçala la creació d'ocupació en els últims dotze mesos amb 100.800 llocs de treball més fins arribar al total de 3.202.600, un 3,2% més. La taxa d'aturats ha tancat en un 14,85% i la d'ocupació al 61,64%. Però sota la premissa de més i millor, Baiget alerta que "l'atur es redueix perquè es crea ocupació però encara no som on volem ser". Tota una declaració d'intencions que parteix de les dades. 

Gràfic comparatiu de l'atur a Catalunya i Espanya / Albert Acín

Segons l'informe sobre la "Contribució del sector empresarial català al creixement econòmic i al benestar social 2017-2020" de la Cambra de Comerç de Barcelona, Catalunya encara ha de crear 16.000 noves empreses amb 8,9 assalariats de mitjana en els pròxims quatre anys per recuperar els nivells d'atur previs a la crisi (un 6,5% el quart trimestre de 2007). Una manera de passar pàgina de "la dècada perduda" de l'economia catalana que va del 2007 al 2016. 

18 milions de turistes

Tornant als rècords, Catalunya ha batut un nou màxim el 2016 en rebre 18 milions de turistes estrangers, el que suposa un 4% més que l'any passat, segons les últimes dades de l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l'INE. O el que és el mateix, pràcticament un milió més que els 17 milions de 2015. D'entre els països de procedència majoritària, destaquen principalment França, Regne Unit i Alemanya. A més, Catalunya concentra el 24% dels turistes estrangers del conjunt d'Espanya que gràcies al seu impuls, ha assolit per quart any consecutiu un nou màxim amb 75,6 milions de visites de l'exterior,  un 10,3% més que l'any anterior. 

Hub tecnològic d'Europa

I per acabar, una última xifra: ​Barcelona ha tancat el 2016 com el  hub tecnològic més potent d'Europa, per darrere de Londres, Berlín, París i Amsterdam. Ho avançava fa uns mesos "el mirall digital" d'EU-Startups en el rànquing "Els Hubs de startups més grans d'Europa" i ho ha confirmat l'últim informe Startup Ecosystem Overview elaborat per la fundació Mobile World Capital Barcelona. Més concretament, Barcelona lidera la inversió en startups a Espanya ja que capta el 56% del total, produeix el 48,2% de les operacions (fusions i adquisicions) i aglutina el 28,4% de startups espanyoles. Unes xifres especialment significatives en els sectors d'e-commerce, social, solucions d'empreses, aplicacions mòbil i fintech.

"Per un emprenedor que vulgui llançar un producte en turisme, Barcelona és una plaça magnífica i una marca de garantia per fer escalar el seu producte", assegura el CEO de MWCapital i director de la plataforma 4 Years From Now (4YFN), Aleix Valls. Tot plegat, a l'espera de què es celebri la dotzena edició del Mobile World Congress (MWC) que preveu superar la xifra rècord de 101.000 assistents del 2016 i estima un impacte econòmic de 465 milions d'euros i 13.213 llocs de treball temporals en la comunitat local. 

Un dels filòsofs recurrents del vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, és l'austríac Karl Raimund Popper. A Junqueras li agrada recordar que la biologia té capacitat de predicció mentre que l'economia "no està clar" que en tingui. Davant d'un futur imprevisible, sempre queda la confirmació del present i del passat. Amb les dades a la mà, el procés no espanta l'economia catalana.