Després que ERC i Junts anunciessin aquest dilluns la formació del nou Govern, la patronal Cecot ha celebrat que, finalment, s’hagi pogut conformar el nou Executiu. Des de la patronal, esperen que el nou Govern de Pere Aragonès pugui implementar "les mesures necessàries per reactivar l’economia i donar suport l’activitat empresarial".

Concretament, el president de la patronal, Antoni Abad, ha assegurat que "cal preservar el teixit productiu com a generador de riquesa i fer els possibles per anticipar i accelerar les convocatòries d'acord amb els fons Next Generation destinades a reactivar les pimes", una opinió reiterada en diverses ocasions per la patronal els últims mesos.

Alhora, la Cecot espera que el nou executiu pugui esgotar la legislatura, cosa que no passa des del mandat de José Montilla, que té per davant per proporcionar l’estabilitat necessària i traslladar un "missatge de confiança al sector econòmic i afavorir la creació i consolidació d’empreses".

A més, asseguren que des de la patronal es mantindran atents a les propostes del nou Executiu, i en especial a totes aquelles propostes en matèria de polítiques per incentivar el creixement econòmic, per reduir l’atur i polítiques de caràcter social.

Polítiques per reactivar l'economia

Com ja va fer Pimec aquest dilluns, Cecot ja ha posat deures al nou Govern. Concretament asseguren que "independentment de la composició final" i del repartiment de carteres entre els dos partits, exigeixen que el nou executiu segueixi "una línia d’actuació coordinada orientada a la reactivació econòmica" de Catalunya que doni "suport directe" a l’activitat productiva per tal de “poder donar l’empenta econòmica i industrial que necessita Catalunya”. Per això, consideren que serà necessari incrementar el pressupost de les partides dirigides a l’impuls empresarial.

“No entenem que el pressupost destinat a empresa o a innovació aplicada sigui inferior al d’altres àrees, com la de cultura, per posar un exemple. La inversió pública en innovació ha anat en caiguda lliure els darrers anys i creiem important corregir aquesta tendència i arribar a una assignació del 2-3% del PIB per poder fer avançar les empreses i posar-nos al nivell europeu”, assegura Abad, “aquesta hauria de ser una aposta de país”.

Sorpresa pel repartiment de les Conselleries

Ara bé, no tot han estat bones notícies per a Cecot, de fet la composició de les Conselleries ha generat certa sorpresa en el si de la patronal, com ara la unificació de polítiques digitals amb mobilitat, infraestructures i territori, o bé separar la recerca i les universitats de l’àmbit de l’empresa.

De fet, asseguren que des de Cecot sempre han apostat per un ecosistema integrat d’innovació, que englobi tots els agents, com l'empresa amb prioritat de la indústria, centres tecnològics i les universitats, "fixant un objectiu ambiciós, com que la despesa d'R+D+I amb relació al PIB sigui del 2,5% al 3%".