Comissions Obreres (CCOO), un dels sindicats majoritarisde Catalunya, ha alertat aquest dijous que hi ha prop de 400.000 treballadors pobres a Catalunya. Si el 2013 hi havia 335.800 persones en aquesta situació, l'any 2017 la xifra s'enfilava fins als 391.400. Són dades que recull l'informe "Una aproximació a la pobresa en el treball", amb el qual el sindicat avalua l'estat del mercat laboral en els últims deu anys.

Basant-se en les conclusions de l'estudi, la responsable de Mercat de Treball i Polítiques d'Ocupació del sindicat, Romina Garcia, ha denunciat que la recuperació econòmica no s'ha traslladat a les classes treballadores sinó, que, al contrari, "la precarietat s'ha consolidat com a model laboral" amb la destrucció de 292.000 llocs de treball i amb 140.000 aturats més que el 2008.

Pel sindicat, el mercat laboral català continua estancat en una situació de retrocés amb taxes elevades d'atur, alta temporalitat, baixos nivells salarials i creixent parcialitat de les feines. Des del 2008, s'han destruït 292.000 llocs de treball i s'ha incrementat "notablement" de l'atur, segons l'estudi. En el període analitzat, el nombre de persones sense feina ha augmentat un 47,6% a Catalunya, on actualment hi ha 432.000 persones desocupades. Un increment que s'explica, en part per la xifra de dones a l'atur, que, en aquest període, s'ha enfilat un 73,1%. En el cas dels homes aturats, el creixement registrat és del 29%.

El treballador pobre, figura consolidada

A més, l'informe alerta que la figura del treballador pobre és cada cop més habitual. Així doncs, l'informe revela que a Catalunya hi ha 391.400 persones amb feina pateixen risc de pobresa o exclusió social, representant fins a un 12,2% dels treballadors. "A hores d'ara, la feina ja no et treu de la pobresa. És aquest el paradigma, que estiguis actiu no és cap tipus de garantia", ha lamentat Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya. 

Entre 2008 i 2018, el treball a temps parcial ha crescut gairebé un 10% a Catalunya, mentre que les feines a temps complet s'han reduït un 10,5% en global. Tot plegat, deixant la taxa de parcialitat en un 14,1% el 2018, sent les dones qui presenten una parcialitat més alta, del 22,2%. Aquest fet, juntament amb la pertinença a sectors més precaritzats i la divisió sexual del treball, és un dels factors darrere els salaris significativament inferiors que perceben les dones.

D'altra banda, l'estudi revela que a Catalunya hi ha més de 518.000 persones sobrequalificades en el seu lloc de treball. El sindicat també ha alertat que l'atur latent es manté i el de llarga durada es cronifica, tot i la reducció de la desocupació tradicional. Tant és així que gairebé 29.000 persones han deixat de buscar feina tot i no tenir-ne davant la poca capacitat generadora d'ocupació del mercat de treball. 

Augmenten les llars sense ingressos laborals

Des del 2008, a Catalunya les llars amb persones sense ingressos laborals s'ha disparat, registrant un creixement del 46,9%. Segons les últimes dades, 86.683 llars amb 70.024 persones es trobaven en aquesta situació l'any 2018. Gran majoria dels habitants de llars sense ingressos estan buscant feina, un 26% ho fa des de fa entre un i dos anys i un 39% des de fa més de dos anys. A més, l'estudi alerta que bona part de la població es troba amb dificultats per cobrir les necessitats més bàsiques amb 1.152.700 persones a Catalunya en situació de risc de pobresa.

D'altra banda, l'anàlisi del pes de les prestacions ha permès veure com les assistencials han guanyat protagonisme en detriment de les contributives, un comportament que s'infereix de la "precarietat" de les feines que ofereix el mercat de treball. També explica aquesta tendència l'esgotament de les prestacions per atur de molt llarga durada.

Així doncs, les dades mostren que la taxa de cobertura de persones desocupades s'ha reduït del 80,2% al 59,4%, cosa que, segons CCOO, evidencia una "manca de concordança" entre el sistema de protecció i les necessitats dels treballadors i que accelera el "retrocés" del benestar de la població. Un altre indicador d'aquest problema és la taxa de desprotecció, que apunta que prop d'un 65% de la població aturada no rep subsidis ni prestacions per atur.

"Seguim en un mercat de treball precari sense capacitat de generar treball de qualitat i el sistema de protecció per atur no cobreix com hauria de fer", ha lamentat Garcia. En la mateixa línia, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya ha apuntat que la pèrdua de cotització per treballador "és una pèrdua de sostenibilitat del sistema de benestar".

En aquest context, el sindicat ha exigit "mesures sòlides" tals com que la renda garantida de ciutadania presti servei més enllà de les 30.000 famílies catalanes que la perceben actualment; que s'apliqui a tots els convenis col·lectius el salari mínim de 14.000 euros l'any; que s'adaptin polítiques d'ocupació als col·lectius més castigats per l'atur, els joves i els de més de 45 anys; i que es treballi per reduir la bretxa salarial entre homes i dones, que l'any 2016 era d'un 23,4%.