El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, assegura que s'estan plantejant denunciar als tribunals les empreses que a partir de l'octubre del 2017 van traslladar la seu social fora de Catalunya però sense un "mínim d'estructura" a la nova ubicació, cosa que suposaria un frau de llei -inclús es contempla la inconstitucionalitat del decret Guindós que afavoria el trasllat exprés de seus-. De moment, però, esperaran si alguna empresa d'aquestes retorna a Catalunya "com sembla que s'està plantejant".

En una entrevista al diari Ara, Canadell assegura que "no pots tenir la seu en un lloc si no hi tens un mínim d’estructura, i això està passant. Hi hem pensat, però de moment no ho hem fet. No descarto res, però també estem pendents de veure què fan algunes empreses, perquè sabem que n’hi ha que es plantegen tornar".

A banda, Canadell no descarta fer el salt a la política, en un càrrec "d'acció" però no de representació, i quan el panorama polític s'hagi aclarit una mica més, tot i que "no es veu" fent política dins de l'estat espanyol. En aquest sentit, assegura que el càrrec de president de la Cambra li va com "anell al dit" perquè és un "home d'empresa i de país, i aquí les dues coses es troben". D'aquí un any i mig serà -en principi- substituït  al capdavant de la Cambra per l'actual vicepresidenta Mònica Roca i aleshores canviarà "la intensitat de la representació per la de l'acció". "Estic pràcticament tot el dia representant la Cambra, però no puc fer gaires coses perquè no tinc temps; el que m'agrada és l'acció, i els segons dos anys me'ls passaré fent coses", explica.

De fet, no descarta passar a la política en un "càrrec d'acció", no pas de representació. Així, acceptaria un càrrec de conseller, perquè fa les dues coses, però no pas el de president de la Generalitat, que "representa massa". Tot i així, matisa que no es veu fent política dins de l'estat espanyol, però el salt es podria produir quan "s'hagi aclarit una mica el panorama".

Sobre la seva arribada al capdavant de la Cambra diu que ha estat més fàcil del que pensava pel que fa a la relació amb les grans empreses que inicialment van mostrar reticències a la seva postura independentista. Tot i això, assegura que si les anomenades '14 cadires de plata' no volen pagar la seva contribució actual, creu que no seria cap gran obstacle econòmic, perquè entre totes aporten un milió d'euros d'un pressupost global de la cambra de més de 20 milions i que aquest 2019 ha tingut superàvit. De fet, Canadell espera que la futura llei de cambres permeti substituir aquestes grans empreses per 14 agrupacions o gremis.

En canvi, és molt crític amb l'oposició que fan l'excandidat José María Torres, ja que Torres forma part del ple de la Cambra en representació de Pimec. "Seria molt lleig" que Torres fes "campanya electoral fent servir una cadira que li dona Pimec", conclou.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat