"La sentència del TJUE a Oriol Junqueras ratifica que vivim una situació excepcional -en negatiu-, un país com Espanya que vol dir-se democràtic però incompleix amb preceptes o lleis, i després que Europa ens digui que teníem raó, ho confirma". Així ho ha dit el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, durant la tradicional copa de Nadal de la institució, celebrada avui a la Casa de la Llotja, en què ha fet una valoració del mig any de mandat a la Cambra, alhora que ha fet una valoració sobre l'actualitat política. 

Preguntat per la sentència del Tribunal europeu sobre la llibertat de Junqueras, Canadell ha explicat que "ja ens titllen molt que fem política i no volem centrar-nos en això però el que avui ha passat amb el Junqueras creiem que ratifica que vivim una situació excepcional". Alhora, sobre la sentència del Suprem al president de la Generalitat, Quim Torra, a qui se li atorga un any i mig d'inhabilitació per la pancarta al Palau de la Generalitat, Canadell ha asseverat que "que s’inhabiliti un any i mig per una pancarta també ho posaríem en aquest sac de l’excepcionalitat en negatiu que comentàvem". 

Com a novetat, Canadell ha explicat que aquesta tarda, en el marc del ple de la institució, es farà una primera aproximació als pressupostos de la Cambra pel 2020, que comptaran amb un 15% d'ingressos. D'altra banda, Canadell s'ha fet ressò d'una nova consulta que ha posat en marxa la Cambra, aquesta en matèria de dèficit d'inversió seguint les xifres que comentava l'informe cameral la setmana passada: "Cal donar suport a un govern espanyol si no hi ha reconeixement del dèficit acumulat en infraestructures de 45.000 milions d'euros?", és la darrera consulta que s'ha posat en marxa avui. 

Mig any de Cambra indepe

Aquest mes de desembre fa tot just mig any del canvi de govern a les cambres de comerç catalanes, moment en què es va fer palès el canvi de paradigma de l'establishment cameral i l'empresariat va donar la victòria a la candidatura independentista Eines de País, encapçalada per Joan Canadell.

Un càrrec que va caure molt bé a l'empresariat per una banda, però amb les reserves d'una part important de l'establishment al ser una candidatura "tan polititzada". Amb tot, sis mesos després, "valorem molt positivament aquest mig any davant la Cambra", ha asseverat Canadell, ja que "volíem que se'ns veiés com un equip de govern capaç de tirar endavant la institució -davant les reserves d'alguns-, i considero que ho hem fet", diu. 

Pel que fa a les metes assolides, el president de la Cambra ha destacat, d'entrada, la posada en marxa de les 'Consultes Cambra', un projecte mitjançant el qual es llancen preguntes a l'empresariat per tal de detectar les principals necessitats. "Vam tenir una arrencada molt forta, ja que amb la primera consulta van participar més de 1.300 empreses només en la primera setmana, però després s'ha anat desinflant. Era una prova pilot però creiem que hem de continuar amb la iniciativa, tot i que de cara el 2020 ens cal potenciar l'estratègia de comunicació en aquest camp". 

Alhora, Canadell també s'ha mostrat molt satisfet del programa Catalunya 2030/2040, en què assegura que de cara el 2020 es preveu posar en marxa els 15 eixos del programa, "cosa que es veurà reflectit en els pressupostos que presentem aquesta tarda al plenari. Són uns pressupostos ambiciosos i ens ajudarà a fer més accions i més projectes. Hi ha moltes empreses i institucions que se senten atrapades per aquest programa i que ja han volgut col·laborar amb convenis". 

Llei de Cambres i quotes voluntàries

Com a reptes de cara el 2020, Canadell espera acabar la nova Llei de Cambres, que es fa conjuntament amb la conselleria d'Empresa. Segons ha explicat el president cameral, la nova llei anirà en la línia de dotar les Cambres amb més funcions de les que tenen avui reconegudes i millorar-ne el finançament. De fet, a part del finançament que esperen que se'ls otorgui per llei, "continuarem treballant per aconseguir més fonts de finançament d'altres bandes". 

De fet fa temps que Canadell aposta per les quotes voluntàries -ja que les quotes obligatòries depenen del govern espanyol i per tant ni la Cambra ni la Generalitat no tenen competències per imposar-les-. Canadell preveu ingressar entre 200.000 i 400.000 euros a través d'aquestes quotes voluntàries, que la institució començarà a cobrar a les empreses que ho desitgin a partir de gener de 2020.

"Ja veurem el recorregut que té. Hem de ser prudents", ha dit Canadell, que ha precisat que aquesta quota voluntària serà de 60 euros per als autònoms, 120 euros per a les microempreses, 300 euros per a les pimes, 1.200 per a les empreses de mida mitjana i 3.600 per a les grans empreses.

Segons Canadell, el pressupost per al pròxim exercici se situa sobre els 22,8 milions d'euros, amb un increment del 15% dels ingressos i del 16,5% de la partida de despeses: "Són els pressupostos més ambiciosos".