El procés de fusió de CaixaBank i Bankia arriba a la seva fi. Aquest divendres, després de molts mesos de preparació, les dues entitats seran una sola quan acabin la inscripció de l’escriptura d’integració al registre mercantil de València, on totes dues entitats tenen la seu social. Amb això, naixerà el banc més gran d’Espanya, que comptarà amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats i 6.700 sucursals.

Ara bé, avui només es formalitzarà la fusió. Les dues entitats seguiran mantenint la diferència en les seves oficines fins a finals d’any, quan culminarà la integració tecnològica de tots dos bancs.

Un dels punts clau de la fusió va ser, des del principi, rebre el vistiplau del govern espanyol, concretament del Ministeri d’Economia, i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Totes dues instàncies van donar l'aval a l’operació, però la CNMC va establir una sèrie de condicionants, com per exemple que el nou grup ha d'actuar per evitar l'exclusió financera i el possible enduriment de comissions i condicions comercials.

El banc més gran de l'estat espanyol

La nova CaixaBank, efectivament, serà el banc més gran de l'estat espanyol, amb un volum total d’actius que superarà els 660.000 milions d'euros i una quota de mercat pròxima al 25% del total.

A més, la fusió també permetrà a l’entitat obtenir unes sinergies superiors als 1.000 milions d’euros. Concretament, obtindrà 770 milions a través de l’estalvi de costos i els 290 restants, segons les previsions, s’obtindran a través dels ingressos.

Bankia desapareix de l’Ibex

Avui també serà el dia en què Bankia, que va començar a cotitzar l’any 2011, desaparegui del mercat borsari com a entitat independent, ja que les seves accions s’integraran dins de les de CaixaBank. Tot i que avui és l’última jornada de Bankia, no serà fins dilluns que la unió es faci efectiva a l’Ibex-35, que és quan començaran a cotitzar conjuntament.

Per tal de materialitzar aquest fet, CaixaBank emetrà 2.079 milions de noves accions com a bescanvi per als accionistes de Bankia. Concretament, cada nova acció de CaixaBank equivaldrà a 0,6845 títols de Bankia.

La nova cúpula de CaixaBank

Fruit de la fusió, la cúpula de la nova CaixaBank canviarà. El relleu més cridaner serà el de la presidència, que l’assumirà l’encara president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, en substitució de Jordi Gual, que ocupava el càrrec des del 2016 i qui tornarà a exercir de professor. El que no canviarà serà el conseller delegat, que seguirà sent Gonzalo Gortázar.

José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar Bankia Caixabank Foto CaixaBank

Imatge d'arxiu de José Ignacio Goirigolzarri i Gonzalo Gortázar / CaixaBank

Pel que fa al nou comitè de direcció, estarà integrat per 14 persones, onze de les quals provindran de CaixaBank i les tres restants de Bankia.

A més també variaran algunes de les direccions territorials. Si finalment s’aprova la proposta feta per CaixaBank, deu seguiran sent per a membres de CaixaBank i quatre aniran a mans de directius de Bankia.

Precisament Gortázar i Goirigolzarri seran els encarregats d’oferir la primera roda de premsa de la nova entitat bancària des de València aquest divendres al matí.

Qui seran els propietaris del nou banc?

Una de les grans preguntes de la creació d’aquest nou banc és qui seran els propietaris i quin percentatge tindrà cadascú. Doncs els accionistes de CaixaBank controlaran el 74,2% de les accions mentre que els de Bankia el 25,8% restant.

El principal accionista seguirà sent Criteria-Fundació la Caixa, que presideix Isidre Fainé: posseirà el 30% de les accions. El segon màxim accionista serà l’Estat, a través de FROB, que tindrà el 16% de l’entitat. Finalment, el 37% serà dels inversors institucionals i el 17% restant de petits accionistes.

Com s’ha arribat fins aquí?

Els primers rumors de la fusió van arribar a principis del mes de setembre de l’any passat. Poques setmanes més tard, el 17 de setembre, els consells de direcció els dos bancs aprovaven l’operació després que Isidre Fainé i la ministra Nadia Calviño tanquessin els últims serrells de l’acord.

Posteriorment, van ser les juntes d’accionistes les que van donar llum verda a la unió a principis del mes de desembre amb una àmplia aprovació. I, finalment, aquest dimarts van anunciar que la culminació final de la fusió seria, en efecte, aquest divendres després d’haver superat tots els tràmits necessaris.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del president de CriteriaCaixa i de la Fundació Bancària 'la Caixa', Isidre Fainé / Sergi Alcàzar