CaixaBank podria tenir el 75% del nou grup, quedant-se Bankia amb el 25%. Això es deu que la participació de CriteriaCaixa a Caixabank és del 40% actualment, la qual cosa li permetria tenir el 30% en la fusió i continuar sent un conglomerat financer —amb avantatges comptables—.

CriteriaCaixa —participada íntegrament per la Fundació Bancària La Caixa— va deixar de ser la matriu de CaixaBank fa tres anys amb l'argument que ja no controlava l'entitat. En cas que l'equació de canvi no fos tan favorable per a CaixaBank i donés a Bankia una participació superior al 25% (per exemple del 27%) encara hi hauria marge perquè CriteriaCaixa elevés la seva participació en la filial amb la idea de mantenir almenys el 30% quan culmini la fusió, segons admeten diverses fonts a l'agència Efe.

S'espera que aquesta mateixa setmana els consells d'administració fixin aquests percentatges amb el vistiplau de les respectives juntes d'accionistes. Que CriteriaCaixa augmentés abans d'aquesta data del 40 al 41,1% de la seva participació en CaixaBank —per exemple— suposaria invertir uns 120 milions d'euros, amb una capitalització de CaixaBank que s'acosta als 11.900 milions. La societat compta entre les seves participacions amb un 17,5% de Bank of East Asia; un 9,1% d'Inbursa; un 5% de Cellnex; o més del 24% de Naturgy.

La fusió permetria assegurar la viabilitat del sector

La potencial fusió entre CaixaBank i Bankia permetria assegurar la viabilitat del sector bancari a Espanya i situar al grup resultant en el panorama internacional, segons l'equip d'anàlisi de Bain & Company. "Sens dubte, permetrà no només assegurar la viabilitat d'un sector estratègic al nostre país, sinó a més situar una altra gran entitat espanyola en el panorama bancari internacional, augmentant la nostra influència en el mercat europeu i global," ha indicat el soci de l'oficina de Bain & Company a Madrid, Santiago Casanova.

En aquesta línia, segons dades del Banc Mundial i extretes per Bain & Company, la quota de mercat mitja assolida per les tres primeres entitats de 25 països se situa 39% dels dipòsits, mentre que a Espanya la terna CaixaBank-Bankia, Santander i BBVA assolirien un 59%, en línia amb el que ocorre ja a França, Holanda o el Canadà.

 

Imatge principal: Oficines de CaixaBank. Foto: Europa Press