Fortalesa. Aquest és el missatge que han fet arribar el president de CaixaBank, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, als accionistes durant la junta extraordinària d'avui, els quals han aprovat la fusió per absorció de Bankia. L'operació ja només depèn del vistiplau de les autoritzacions reguladores i del Ministeri d'Economia.

CaixaBank ha celebrat avui a València la junta general extraordinària d'accionistes, la qual ha aprovat l'operació de fusió i on han participat 15.473 accionistes representants del 70,3% del capital social. També s'ha aprovat el nomenament de José Ignacio Goirigolzarri com a nou president de l'entitat resultant, qui ha estat el president de Bankia.

La fusió aprovada aquest dijous en la Junta Extraordinària d'Accionistes de CaixaBank ha rebut el suport del 99,71% dels accionistes presents o representats en la junta, han informat fonts de l'entitat a Europa Press.

Gual ha destacat que Bankia és "el millor soci" per l'entitat i ha insistit que la fusió donarà lloc a una nova entitat "més sòlida, més eficient i rendible". La fusió donarà lloc a l'entitat més gran del país, amb un volum d'actius superior a 660.000 milions d'euros, quotes de mercat pròximes al 25% i més de 20 milions de clients. Fa dos dies, els accionistes de Bankia van aprovar l'absorció de l'entitat per part de CaixaBank

 El president de CaixaBank, Jordi Gual el conseller delegat Gonzalo Gortázar  junta de accionistes de CaixaBank EFE

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Cortázar, i el president de CaixaBank, Jordi Gual, a la Junta d'Accionistes del dijous 3 de desembre. / EFE

Jordi Gual ha definit el projecte de fusió com a "apassionant" atès que ha definit el moment actual com aquell clau per definir la banca del futur. "CaixaBank vol tenir un paper protagonista en aquest nou disseny", ha ressaltat. En la seva última junta com a president de CaixaBank, Gual ha defensat que Bankia "és el millor soci" amb el qual avançar en aquest procés de concentració bancària, ja que aporta una gran base de clients i li permet continuar equilibrant la seva presència en tota Espanya.

El president de CaixaBank, Jordi Gual  junta accionistes de CaixaBank EFE

El president de CaixaBank, Jordi Gual, a la Junta d'Accionistes del dijous 3 de desembre. / EFE

Gonzalo Gortázar, de la seva banda, ha definit el nou projecte com una "una gran oportunitat de crear valor per a tots els grups d'interès, incloent-hi, per descomptat, als accionistes, els de CaixaBank i també, els de Bankia". Gortázar estima que l'operació permetrà obtenir sinergies en una xifra superior als 1.000 milions d'euros anuals: 290 milions procedents de majors ingressos i 770 milions d'estalvi de costos.

"Es tracta de xifres assolibles i raonables que cal entendre que no s'obtenen totes en el primer any, sinó que s'aconsegueixen de manera progressiva a mesura que es produeixen integracions operatives i es materialitzen les oportunitats comercials", ha subratllat el conseller delegat del banc, que serà també el primer executiu de la nova CaixaBank.

Creació de valor

El conseller delegat ha reiterat que Bankia és el "millor soci" per emprendre aquest nou projecte atès que compta amb una gran base de clients, la qual permetrà equilibrar la presència de la nova entitat al territori espanyol, així com una bona capitalització. A més, la fusió permetrà obtenir sinergies que donarà més valor a tots els grups d'interès de l'entitat: clients, accionistes, empleats i la societat. 

Per cada acció de Bankia, CaixaBank ofereix 0,6845 accions noves, que no implicaran desemborsaments per part de cap dels accionistes.

Reestructuració de la plantilla

La fusió de les entitats implicarà una reestructuració de la plantilla, fet que suposa una preocupació per als treballadors i els seus representants sindicals. Durant la junta general extraordinària, els sindicats majoritaris a l'entitat –Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors- han traslladat la seva preocupació en relació amb la futura reestructuració. La portaveu de CCOO, Ruth Bolaños, ha demanat al nou consell d'administració "més responsabilitat social" i l'aprovació d'una paga lineal "per reconèixer els esforços dels treballadors". "Fins ara només s'han repartit els seients del consell, però no sabem què passarà amb la plantilla", ha lamentat Bolaños.

La portaveu d'UGT, Catalina Llibre, ha comentat que la fusió amb Bankia comportarà "la destrucció massiva de llocs de treball" i provocarà "exclusió financera". "Es destruirà capacitat d'atenció als clients i la capacitat de crear negoci quedarà tocada [...] així com els nivells de satisfacció de la plantilla", ha defensat Llibre. Alhora, la portaveu del sindicat ha destacat que l'exclusió financera –tancament d'oficines en petits pobles- generarà "abandonament en alguns nuclis" i deixarà tocat "un valor molt apreciat pels clients". "La inclusió financera ha estat sempre un lema i una bandera de l'entitat" ha comentat.

Per la seva banda, Gortázar ha reiterat aquest dijous el seu compromís de "deixar-se la pell" per a aconseguir acords amb els sindicats a l'hora de dur a terme la reestructuració després de la fusió, una unió que ha defensat per a "assegurar la sostenibilitat de milers de llocs de treball" que perillarien si l'entitat continués en solitari. "Si no fem coses posaríem en perill la sostenibilitat de tots els llocs de treball", ha advertit.