El Govern espanyol congelarà el preu dels lloguers per tal que no es puguin apujar per sobre del 2% malgrat la inflació. Ho ha acordat el president del Govern, Pedro Sánchez, amb la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la reunió que han mantingut abans del consell de ministres. És una de les mesures per combatre la inflació que anunciaran oficialment cap a la una del migdia i entrarà en vigor, com la resta, el pròxim 1 de gener. 

Amb un pressupost d'uns 10.000 milions d'euros, el Govern de coalició ha aprovat aquest dimarts noves mesures i la pròrroga d'algunes que ja estaven funcionant per combatre l'efecte de la inflació en les famílies, precipitada per la guerra d'Ucraïna. Entre les noves mesures que es negociaran, destaca una rebaixa de l'IVA a determinats productes de la compra, així com un xec de 200 euros per ajudar en la compra d'aliments a les famílies amb rendes inferiors als 27.000 euros, que podria arribar a més de 4,2 milions de famílies. 

Durant sis mesos, l'IVA passarà del 4% al 0% en productes de primera necessitat, com el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, les fruites, verdures, hortalisses i llegums, les patates i els cereals. També caurà del 10 al  en oli i pasta.

Entre les mesures que es prorrogaran, Sánchez ha anunciat que mantindrà la gratuïtat dels trens de Rodalies, i la rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà als territoris on el govern autonòmic i municipal el complementin un 20% més fins al 50%.

EuropaPress 4889857 presidente gobierno pedro sanchez llegada rueda prensa ultimo consejo
El president Sánchez, durant la seva arribada a la compareixença | Fotografia: Europa Press

L'IVA del rebut de la llum i del gas encara durarà sis mesos més amb una reducció del 10 el 5% als particulars i empreses que tinguin fins a 10 quilowatts contractats i es mantindrà l'aplicació del 0,5% d'Impost Especial sobre l'Electricitat. A més, es congela el preu màxim de la bombona de butà.

Una de les principals novetats arriba amb la nova bonificació del combustible, que passarà a ser només per al transport professional per carretera, agricultors, navilieres i pescadors, i ja no para el consumidor en general. El descompte serà de 20 cèntims per litre per al transport professional per carretera i s'abonarà a final de cada mes, mentre que els agricultors rebran la mateixa quantitat, però mitjançant la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs. Aquesta mesura tindrà un cost de 240 milions d'euros, mentre que als pescadors se'ls concediran ajuts directes per un valor total de 120 milions d'euros.

Es prorroga també durant sis mesos la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables, mentre s'estén el límit del 2% de pujada a l'actualització anual del preu del lloguer fins al 31 de desembre. Tampoc no es podrà durant els sis mesos vinents tallar els subministraments essencials.

L'Ingrés Mínim Vital i les pensions no contributives mantindran l'augment del 15% i el consell de ministres ha pactat també la revalorització del 8,5% de les pensions en el 2023 d'acord amb l'increment de la inflació.

Una altra de les mesures aprovades pel consell de ministres, que en aquesta ocasió afecta només els treballadors sanitaris, és la incorporació de la jubilació activa millorada. Amb aquesta modalitat, els pediatres, metges de família i professionals sanitaris d'atenció primària podran continuar durant tres anys compatibilitzant el 75% de la seva pensió amb el servei actiu a temps complet o a mitja jornada.

Per fomentar la reindustrialització del país, l'executiu de Sánchez ha aprovat una nova línia de liquiditat de l'ICO de 500 milions d'euros i 450 milions d'euros en ajuts per al sector de la ceràmica i altres sectors. Les mesures se sumen als 3.100 milions d'inversions públiques que es transferiran amb el PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) de descarbonització.

El topall del 2% a la pujada del preu del lloguer ha estat acordada entre Sánchez i la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la reunió que han mantingut abans del consell de ministres. Les mesures acordades, després de la negociació entre els partits socis de govern, PSOE i Unides Podem, entraran en vigor el pròxim 1 de gener.

Amb un pressupost que arriba als 45.000 milions sumant anteriors paquets, l'escut es basa en algunes novetats de cara a l'inici de 2023 i en pròrrogues a mesures que ja estaven en vigor.

Obligar a rendir comptes

Entre els gràfics que ha utilitzat Sánchez per defensar la seva gestió, s'incloïa un balanç executat per auditors externs que xifrava en un 73% els compromisos contrets referent al discurs d'investidura. Sánchez ha defensat "institucionalitzar" aquesta rendició de comptes perquè tots els governs es vegin exposats a aquesta avaluació.

El president ha aprofitat també la compareixença posterior al consell de ministres per treure pit pels índexs macroeconòmics que presenta el país en relació amb altres països de l'Eurozona i de la Unió Europea. Així, ha exposat en un gràfic les xifres de la inflació acumulada, comparant el 6,8% d'Espanya amb l'11,1% de l'Eurozona. Ha defensat els escuts socials aprovats i ha assegurat que el seu govern es basa "a demanar més als que més tenen per poder alleujar als que menys tenen". El preu de la llum i del gas, ha defensat Sánchez amb un nou gràfic en pantalla i defensant les mesures de l'excepció ibèrica, "és un 55% menys que a Alemanya, un 59% menys que a França i un 63% menys que a Itàlia". Els ciutadans espanyols, ha dit, han estalviat una mitja de 150 euros cadascun gràcies a les limitacions de preus. 

"Si alguna cosa ha quedat clara és que amb cada crisi som més conscients que Espanya s'encoratja davant de l'adversitat. I creixerem més quan el vent bufi a favor", ha defensat. "Tenim un país que compta amb la menor inflació de l'Eurozona, i que gaudeix del creixement més important del context europeu", ha afegit, així com ha ressaltat l'article recentment publicat per la revista britànica The Economist, que va destacar a Espanya com el quart país amb millor evolució econòmica el 2022.

A més, Sánchez ha defensat la reforma laboral aprovada per la ministra de Treball Yolanda Díaz i ha ressaltat que "la temporalitat entre els joves ha caigut gairebé 30 punts". "La taxa d'atur del 12,7% continua sent alta, però és la més baixa des de 2018", ha defensat, i ha destacat el "mig milió de persones més que estan treballant" amb relació a fa un any i els 2.300.000 contractes estables firmats l'últim any. A més, ha defensat que les mesures sobre el mercat de treball s'han realitzat "gràcies a l'acord i el diàleg entre empresaris i sindicats". Sánchez també ha defensat les noves quotes d'autònoms, que entraran en vigor el proper un de gener i que permetrà pagar menys als autònoms amb ingressos més baixos.