El Govern ha aprovat aquest dimarts durant l'últim Consell de Ministres de l'any el projecte estratègic de recuperació i transformació econòmica (Perte) de descarbonització industrial, dotat amb un pressupost de 3.100 milions d'euros. Una mesura que permetrà mobilitzar fins a 11.800 milions d'inversió total, segons ha anunciat l'Executiu.

D'aquesta manera, les inversions en descarbonització i modernització de la indústria manufacturera impulsades amb aquest Perte permetran incrementar la competitivitat del sector en al voltant d'un 10% i suposarà la creació d'uns 8.000 llocs de treball. Així mateix, el Govern preveu una reducció de les emissions que podria assolir els 13 milions de tones de CO2 a l'any.

Aquest Perte es marca com objectius la descarbonització dels processos de producció i la millora de l'eficiència energètica i de la competitivitat del sector manufacturer, així com promoure la seguretat energètica del país. Des del Govern han recordat que la indústria manufacturera és responsable del 30% del consum de gas natural a Espanya, que assoleix el 59% si s'exclou la generació d'electricitat.

A través del Perte de descarbonització també es busca el foment de la utilització de les energies renovables, la millora del medi ambient (donant suport a l'ús dels subproductes i la valorització dels residus per reduir l'impacte mediambiental) i la creació d'ocupació d'alt valor afegit. En aquest sentit, el projecte inclou quatre eixos de mesures "transformadores". El primer dota amb 2.300 milions d'euros (800 en forma de subvenció i 1.500 en forma de préstec) ajuts d'actuació integral per a la descarbonització de la indústria manufacturera. Uns ajuts a executar des de l'any 2023 endavant.

Com a segon eix, es preveuen ajuts a empreses manufactureres participants en el Projecte Important d'Interès Comú Europeu (IPCEI) sobre la Cadena Industrial de l'Hidrogen d'origen renovable. Aquestes companyies se les dotarà amb 450 milions d'euros de finançament en forma de subvenció, a executar l'any 2023.

Les actuacions s'executaran entre 2023 i 2026

En tercer lloc, el Perte també promourà l'estudi i l'avaluació del desenvolupament d'un fons de suport als contractes per diferències de carboni i realització del projecte pilot, amb un finançament de 100 milions. Finalment, el projecte tractor recull una línia de suport al desenvolupament de noves instal·lacions manufactureres altament eficients i descarbonitzades, amb un finançament previst de 150 milions en forma de subvenció i 100 milions en préstecs.

El Perte inclou també altres mesures, entre elles algunes de caràcter normatiu, formatiu, foment de la I+D+i, així com del finançament a través de l'ICO. El Perte de Descarbonització Industrial està dirigit als sectors de la indústria manufacturera, entre els quals destaquen els de fabricació de productes minerals no-metàl·lics (ceràmica, ciment, vidre, entre d'altres), indústria química, refinament de petroli, metal·lúrgia, i fabricació de paper i pasta de paper.

Les grans instal·lacions de combustió en altres sectors, amb especial rellevància en la indústria d'alimentació i begudes, també se sumen al projecte. El previst pel Govern és que les actuacions s'executin entre els anys 2023 a 2026, encara que els projectes podrien finalitzar posteriorment. A més, per al seguiment del Perte s'articularà un grup de treball interministerial, liderat pel Ministeri d'Indústria, i es constituirà l'Aliança del Perte de Descarbonització Industrial, un espai de participació i interlocució amb el sector privat per assolir els objectius del Perte.

950 milions d'ajuts per a les empreses gasintensivas

Una altra de les mesures importants que ha anunciat el Govern en el Consell de Ministres celebrat aquest dimarts ha estat l'aprovació de 950 milions d'euros per a ajuts i dotar de liquiditat les empreses gasintensivas, fortament afectades per la pujada del gas derivada de la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, l'Executiu que presideix Pedro Sánchez ha autoritzat el Ministeri d'Indústria perquè articuli una línia d'ajuts de 450 milions d'euros per a la compensació dels costos. Uns costos elevats, degut principalment a l'augment excepcional dels preus del gas natural per a la indústria gasintensiva.

És per això que l'import dels ajuts es distribuirà entre les activitats seleccionades, tenint en compte paràmetres vinculats al consum intensiu de gas, a l'evolució de preus i beneficis de les activitats industrials i al seu impacte mediambiental. Entre els sectors que es veuran beneficiats per aquesta línia d'ajuts es troben la ceràmica, rajoles, paper, vidre, ferro, acer, alumini, fibres sintètiques i productes alimentaris, fibres artificials i sintètiques, entre altres.

Així mateix, tanbién s'ha aprovat una línia ICO-Ucraïna de 500 milions per a les empreses de la indústria gasintensiva per proporcionar un suport públic especial per al finançament d'aquest sector, especialment afectat per l'increment de costos de l'energia.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimarts que els ajuts i finançament van dirigits com a suport a llocs on hi ha una indústria important, com pot ser la ceràmica a la província de Castelló, les empreses de la qual poden tenir risc de viabilitat per la forta pujada del gas.

Amb referència a la línia de liquiditat ICO-Ucraïna, Sánchez ha assenyalat que està adaptada a les necessitats del sector i a garantir la seva viabilitat futura. El Govern també ha decidit mantenir fins al 30 de juny de 2023 la reducció del 80% dels peatges per donar suport a la indústria electrointensiva, el manteniment de la seva activitat i la seva ocupació. L'Executiu calcula que la mitja suposarà uns 112 milions d'euros.

En aquest sentit, el Govern, al seu reial decret de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, prorroga el contracte relleu en la indústria manufacturera fins al 31 de desembre de 2023. Aquest contracte facilita la sortida dels treballadors de més edat i permet la incorporació al món del treball de joves, propiciant el relleu generacional en la indústria. Segons ha explicat el Ministeri d'Indústria, es continuarà aplicant la regulació per a la modalitat de jubilació parcial amb simultània celebració de contracte de relleu.