El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un xec de 200 per a la compra. És una de les mesures del nou paquet anticrisi per fer front a la crisi energètica i l'elevada inflació provocada per la invasió russa d'Ucraïna, amb especial focus en el cost dels aliments. L'executiu estatal també congelarà els preus del lloguer i rebaixarà l'IVA en alguns dels principals productes de la cistella de la compra. Durant sis mesos, l'IVA passarà del 4% al 0% en productes de primera necessitat i del 10% al 5% en oli i pasta. En qualsevol cas, així és el xec d'aliments de 200 euros: quins són els requisits?

🟡 Aquests són els aliments de primera necessitat amb l'IVA al 0% durant sis mesos

El xec de 200 euros és per a les famílies amb rendes inferiors a 27.000 euros anuals i amb un patrimoni inferior als 75.000 euros. El govern espanyol preveu que la mesura arribi a 4,2 milions de llars, a les quals injectarà més de 1.300 milions d'euros. Tot i això, la proposta és de crear dos tipus de xec: un per a famílies amb ingressos inferiors als 14.000 euros anuals i un altre per a les famílies amb ingressos entre els 14.000 i els 27.000 euros anuals. En aquesta línia, Sánchez ha avançat que mantindrà en el 2023 l'augment del 15% de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) que reben les famílies amb les rendes més baixes del país. Aquesta pujada es va establir l'abril del 2022 i estava previst que s'acabés aquest mes de desembre.

Qui cobrarà el xec de 200 euros?

Per la seva banda, els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han calculat que més de vuit milions de persones es beneficiaran del xec de 200 euros. Exactament, són 7.904.845 ciutadans d'arreu de l'Estat. El càlcul també apunta que l'ajuda per a les llars amb ingressos inferiors als 27.000 euros a l'any podria arribar fins a gairebé 1,5 milions de catalans (1.485.260, concretament). Tanmateix, encara es desconeixen alguns altres detalls: on i com se sol·licita? com es cobra? quines són les condicions?

Més enllà del xec de 200 euros, el nou paquet anticrisi inclou altres noves mesures: l'eliminació de l'IVA per als aliments de primera necessitat (passa del 4% al 0%); la baixada de l'IVA del 10% al 5% per a olis i pasta; la pròrroga de les condicions dels contractes de lloguer en la seva renovació per evitar pujades abusives durant els pròxims sis mesos; ajudes directes als agricultors de 300 milions d'euros, per compensar l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants; suport a la indústria gasintensiva amb una nova línia de liquiditat de l'ICO de 500 milions d'euros i 450 milions d'euros en ajudes per al sector de la ceràmica i altres subsectors, a més de 3.100 milions d'inversió pública mitjançant el nou Perte de descarbonització industrial.