Set estatuetes d'onze nominacions, entre ells Millor director i Millor pel·lícula. Deien que era una pel·lícula anti Oscar i Tot a la vegada a tot arreu​ ha estat la gran vencedora de la nit. "Saps que una gala és massa llarga quan ni James Cameron no es presenta", ha ironitzat un divertidíssim Jimmy Kimmel a l'inici de la 95 cerimònia dels premis Oscars. "Diuen els cínics que és perquè no estava nominat a millor director. Potser és perquè és dona i la resta no ho sabem", ha prosseguit el presentador de la vetllada, llançant una punxant (i necessària) pulla als acadèmics per la falta de dones a la llista de candidats als Oscars 2023. "Tom Cruise tampoc no està aquí, aquesta nit. Els dos paios que més han insistit que anem al cinema, no són aquí". I aleshores ha començat la festa amb el lliurament del premi a la Millor pel·lícula d'animació. Oscar que s'ha emportat Guillermo del Toro per la seva relectura del clàssic de Disney de 1940 Pinotxo. La festa començava. El cineasta mexicà, per cert, és el primer que aconsegueix el triplet a Millor director (per La forma de l'aigua, el 2017), Millor pel·lícula (pel mateix títol) i Millor pel·lícula d'animació.

Papa, mama, acabo de guanyar un Oscar

Ha estat la nit de Tot a la vegada a tot arreu. Una sorpresa relativa (pel·lícula que arribava a la gala sumant 158 premis previs) que ha començat a materialitzar-se amb l'Oscar al millor actor de repartiment a Ke Huy Quan, premi que també ha guanyat en la seva categoria Jamie Lee Curtis (per a enuig d'una molt decebuda Angela Basset). Huy Quan ha recollit l'estatueta entre plors, dedicant-li el premi a la seva mare. "El viatge va començar en un vaixell, després em vaig passar un any i mig en un campament per a refugiats, i ara estic aquí recollint un Oscar. Això és el somni americà. A tots els que estigueu allà mantingueu vius els vostres somnis". Indubtablement, ha estat un dels moments més emotius de la nit. Com emotiu també ha estat el fet que una actriu de la magnitud de Jamie Lee Curtis hagi conquerit el seu primer Oscar. "Papa, mama, vosaltres que heu estat nominats en nombroses ocasions als Oscars, acabo de guanyar un Oscar!".

Lady Gaga oscars 2023 actuació / Foto: Efe
Lady Gaga durant l'actuació que va fer als Oscars 2023 / Foto: Efe

Nit de cinema, cançons de pel·lícula

En una nit de cinema, de pel·lícula ha estat l'actuació que ha ofert Lady Gaga. Lluny de la seva imatge recarregada i pretèrita, aquesta vegada, sense maquillatge, ha aparegut amb una samarreta bàsica, texans trencats i una veu colpidora. La cantant, que ha mantingut en secret fins a l'últim moment si participaria o no de la gala, ha interpretat Hold My Hand, tema central del film Top Gun: Maverick. Una actuació, al·lucinant, que ha finalitzat amb la platea de peu recordant la figura de Tony Scott. Pocs minuts després ha pujat a l'escenari Rihanna, revivint Lift me up, la peça principal de Black Panther: Wakanda forever. De nou l'auditori dret, per la interpretació i pel record, en aquest cas a Chadwick Boseman, el protagonista de la primera entrega de Black Panther mort a finals del mes d'agost de 2020. Ha estat el moment de la nit, una matinada fins aleshores un xic tediosa, amb molt pocs moments divertits —Elizabeth Banks i el seu os addicte a la pols blanca?— en el qual s'ha passat dels premis tècnics als grans reconeixements.

Daniel Scheinert Daniel Wwan oscars 2023 / Foto: Efe
Daniel Scheinert i Daniel Kwan recollint l'Oscar 2023 a la millor direcció / Foto: Efe

Tots els Oscars

"L'hi dediquem a totes les mares del món". Així han agraït l'Oscar a la Millor Direcció Daniel Kwan (primer cineasta nord-americà d'origen asiàtic en conquerir una estatueta a millor director), i Daniel Scheinert, el tàndem de cineastes que ha firmat la gran revelació de la temporada,Tot a la vegada a tot arreu. Ara sí, començava a confirmar-se el que totes les travesses apuntaven. "Vaig començar en aquest negoci fa més de 30 anys i no sempre han estat fàcils les coses. Gràcies per aquest reconeixement. És com si estigués en una expedició al mig de l'oceà i l'oxigen m'arribés per un tubet controlat per tota la gent que vull". El premi al Millor actor també era un secret a veus aquest 2023. I la rumorologia no ha fallat. Brendan Fraser s'ha coronat per la seva aclaparadora actuació en La ballena. "Noies, no deixeu que ningú us digui mai que se us ha passat l'arròs", ha clamat Michelle Yeoh, intèrpret que ha conquerit l'Oscar a la millor actriu pel seu paper, evidentment, a Tot a la vegada a tot arreu. Jamie Lee Curtis, la seva companya de repartiment, l'aclamava des del públic. "Li dedico a la meva mare. A totes les mares. Si en elles no estaríem aquí". Sabeu quin ha estat el títol que ha guanyat l'Oscar 2023 a la millor pel·lícula? Sí, també ha estat la que esteu pensant.