No hi ha hagut sorpresa i Brendan Fraser s'ha emportat el premi Oscar a millor actor 2023 per la pel·lícula La ballena (The Whale), superant Austin Butler, l'altre favorit de la nit dels premis més importants del cinema internacional per emportar-se la millor interpretació masculina. El jurat de la Acadèmia de Hollywood li ha reconegut la seva impressionant transformació com a Charlie a La ballena, el polèmic retrat de Darren Aronofsky sobre un professor amb obesitat mòrbida capturat per la culpa i la vergonya que intenta reconnectar amb la seva filla adolescent. Aquesta és la primera estatueta d'Oscar que aconsegueix Fraser, nominació amb què ha debutat en els premis de l'Acadèmia per primera vegada en tota la seva trajectòria professional. En aquesta ocasió, l'actor ha desbancat Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (Almas en pena de Inisherin), Billy Nighy (Living) i Paul Mescal (Aftersun).

🔴 Oscars 2023 | DIRECTE
 

🟠 Guanyadors dels Oscars 2023: la llista completa de pel·lícules i artistes
 

brendan fraser en la balena the whale

Brendan Fraser guanya l'Oscar a millor actor 2023 per La ballena

La decisió de premiar Fraser com el millor actor de l'any era una de les apostes més escoltades, a causa de la preferència que té l'Acadèmia quan es tracta de caracteritzacions físiques radicals, però també de premiar el retorn d'una antiga estrella del sector caigut en desgràcia. A més, l'actor nord-americà ja havia aconseguit alçar-se les últimes setmanes amb el premi que atorga el Sindicat d'Actors (SAG) i amb el Critics Choice Award, dos reconeixements que ja feien presagiar que era un ferm candidat no només a les nominacions dels Premis Oscar, si no també a emportar-se l'estatueta. D'aquesta manera, l'actor nord-americà s'ha estrenat en els premis de cinema més importants del món malgrat tenir més de de 50 pel·lícules en la seva filmografia particular. Brendan Fraser havia estat una icona del cinema dels 90, conegut per interpretar papers protagonistes en George de la Jungla o La mòmia. Tanmateix, s'havia distanciat de la indústria els últims anys. El 2018 va revelar que havia patit abusos sexuals per part del periodista Philip Berk, fet que no només li havia marcat per sempre, si no que també l'havia relegat en molts àmbits dins de Hollywood.

La pel·lícula de Darren Aronofsky ha despertat tanta expectació com rebuig, estant les reaccions molt polaritzades. Explora la situació d'en Charlie, un professor que pateix obesitat severa i que intenta reconnectar amb la seva filla adolescent després d'haver abandonat la llar familiar quan ella era petita. Els detractors de la cinta consideren que la mirada del cineasta és grassofòbica, pura pornografia emocional, i que en lloc de tractar un fet tan delicat amb respecte, ha banalitzat la malaltia responsabilitzant qui la pateix. D'altres, tanmateix, destaquen la interpretació de Fraser i consideren que es tracta de la recreació d'una realitat en la qual factors com la classe social, el sistema sanitari, l'estigma o la religió cobren un paper primordial. La pel·lícula optava a 3 premis Oscar i també s'ha endut el millor maquillatge i perruqueria.