Per tota una generació (o dues) d’espectadors, Ke Huy Quan és Tapon, o Short Round a la versió original, i és Data. És l’entremaliat company d’aventures del nostre arqueòleg favorit a Indiana Jones al Temple Maleït (Steven Spielberg, 1984), on igual conduïa un cotxe a tota velocitat amb dues fustes lligades als peus per arribar als pedals com trepitjava bitxos de tamany XXL pensant-se que era pa torrat, sempre a punt per treure-li les castanyes del foc a l’amic Indy. I és el geni inventor d’objectes impossibles formant part d’una colla d’amics disposats a trobar el tresor amagat del pirata Willy el Borni a Els Goonies (Richard Donner, 1985). Per tota una generació (o dues) d’espectadors, Ke Huy Quan és una icona del cinema dels anys 80 després d’interpretar dos personatges a dues pel·lícules immortals, una llegenda a qui li havíem perdut la pista fins que dos fans d’Indiana Jones van decidir apuntar-lo a la seva festa. I ara torna per disputar-se una estatueta als Oscars 2023, que se celebren el proper 12 de març a Los Angeles.

🟠 Oscars 2023: data, nominats, presentador i tots els detalls de la gala de Hollywood
 

🟠 Nominats Oscars 2023: totes les nominacions als premis de l'Acadèmia
 

Ke Huy Quan, el Goonie que torna als Oscars 2023

Nascut a Saigon l’any 1971, Ke Huy Quan va aconseguir fugir de Vietnam després de la guerra patint una divisió familiar: ell, amb el seu pare i quatre dels seus germans, va arribar a un camp de refugiats a Hong Kong. La mare i tres fills més van aterrar a Malàisia. No aconseguirien reagrupar-se fins un any més tard, el 1979, ja com asilats polítics als Estats Units. La vida li va canviar de nou quan un caçatalents va aparèixer a la seva escola buscant un nano de faccions asiàtiques per participar en la segona pel·lícula d’Indiana Jones. La resta, temples maleïts i Goonies, és història i, amb 14 anys, Ke Huy Quan ja era una estrella. Però s’enfrontava a tres conflictes enormes: el primer, la gestió de la popularitat en plena adolescència; el segon, la sempre complicadíssima reconversió d’actor infantil en adult; la tercera, ser asiàtic i, per tant, patir la falta de diversitat en els repartiments de les pel·lícules produïdes a Hollywood, cap altre futur que sotmetre’s a papers estereotipats sense cap rellevància.

Ke Huy Quan indiana jones
L'actor Ke Huy Quan a Indiana Jones.

Un cinturó negre camí dels Oscars 2023

No és que no ho intentés: va participar en un grapat de sèries com Una vida juntos o Historias de la cripta, i a films com Respirando fuego, Red Pirate o Second Time Around. Cap feina digna de ser recordada. I el nostre home es va afartar d’esperar oportunitats a l’alçada de les pel·lícules que l’havien llençat a la fama. Es va matricular a l’Escola d’Arts Cinematogràfiques de la Universitat del Sud de Califòrnia, graduant-se en Cinema, i va començar a explotar una altra habilitat: durant el rodatge d’Indiana Jones al Temple Maleït, el jove actor havia après taekwondo (és cinturó negre segon dan), i més endavant es va fer amic de Corey Yuen, reputat coreògraf de seqüències d'acció, que li va donar l’oportunitat de dedicar-s’hi.

🟠 Qui és Judd Hirsch, l'actor que ha esperat 42 anys per tornar a ser nominat als Oscars
 

L’any 2000, per exemple, va coreografiar les escenes de lluites de X-Men (aquí podeu veure’l amb Hugh Jackman vestit de Wolverine), i l’any següent va donar un cop de mà a tota una estrella de les arts marcials com Jet Li a L’Únic. La seva última feina en aquest sentit fou coordinant les acrobàcies en un multipremiat curt de ciència-ficció titulat Enigma (2010). I, a banda, va desenvolupar una trajectòria darrere les càmeres com a ajudant de direcció, a films com 2046, on treballava amb un cineasta tan reputat com Wong Kar Wai, a qui, per cert, fa un evident homenatge a una de les escenes de Todo a la vez en todas partes.

foto homenatge wong kar wai

Todo a la vez en todas partes: el favorit per aixecar l’Oscar a millor pel·lícula 2023

I arribem a aquell moment en què un Ke Huy Quan allunyat del cinema es converteix en un dels milions de fans de Crazy Rich Asians (2018), tot un èxit comercial als Estats Units que li va fer pensar que les circumstàncies havien canviat i que les portes interpretatives podrien obrir-se-li de nou. Decidit a intentar un retorn que no s’albirava senzill, i es va activar amb la complicitat del seu agent, Jeff Cohen. Sabeu qui és? El mític Gordi d’Els Goonies, un altre actor infantil que havia abandonat la interpretació, ara advocat especialitzat en assumptes legals en el món de l’espectacle.

Un guió marcianíssim, escrit i dirigit per Dan Kwan i Daniel Scheinert, va arribar al rescat. Todo a la vez en todas partes era una comèdia, i un drama familiar, i una pel·lícula d’acció amb escenes d’arts marcials, i una bufetada a la burocràcia, i una oda als multiversos que fa empal·lidir els de Marvel, i una aventura més gran que la vida en la que una dona de mitjana edat (Michelle Yeoh) és l’escollida per salvar el món. I el bo d’en Ke Huy Quan va ser escollit per interpretar fins a tres versions —coses del multivers— del marit de la protagonista.

Todo a la vez en todas partes es va convertir en un fenomen, i les alegries picaven a la porta del nostre home: la nominació a l’Oscar, el Globus d’Or i el Critic Choice Award

Rodada just abans de la pandèmia, la pel·lícula no es va estrenar als Estats Units fins a finals de 2022, un temps que quasi provoca que el nostre home es torni a rendir, perquè seguia sense aconseguir feina com a actor. Però, un cop als cinemes, Todo a la vez en todas partes es va convertir en un fenomen, i les alegries picaven a la porta: la nominació a l’Oscar, el Globus d’Or i el Critic Choice Award (amb un moment preciós, una abraçada sincera amb un altre guanyador, Brendan Fraser, amb qui havia coincidit en aquella llunyana primera etapa interpretativa, a El hombre de California).

ke huy quan globo de oro
Ke Huy Quan va endur-se el Globus d'Or.

"A mesura que creixia, vaig començar a preguntar-me si tot plegat era només sort. Durant molts anys vaig tenir por de no tenir res més a oferir. Sense importar el que fes, mai superaria el que vaig aconseguir de nen. Afortunadament, més de 30 anys després, dos nois van pensar en mi. Es van recordar d'aquell nen. I em van donar l'oportunitat de tornar-ho a intentar”, deia en el seu discurs d’acceptació del Globus d’Or, agraint l’oportunitat als Dans, Kwan i Scheinert. I el futur promet coses bones per l’actor: aviat s’estrenarà amb Marvel participant a la segona temporada de la sèrie Loki, i ha rodat The Electric State, dels germans Russo (Avengers: Endgame), al costat de Chris Pratt i Millie Bobby Brown (l’Eleven de Stranger Things). I repetirà amb la seva dona a Todo a la vez en todas partes, Michelle Yeoh, a la sèrie American Born Chinese. Fa uns dies, Ke Huy Quan s’emportava el premi del Sindicat d’Actors (SAG), i, ara sí, el seu favoritisme a la propera gala dels Oscar, la matinada del 13 de març, sembla indiscutible.