La televisió pública catalana va rebutjar una sèrie del reconegut actor i director Joel Joan, que apostava per un nou format basat en la ciència-ficció. El motiu va ser que era un projecte "massa original", segons ha explicat el mateix actor en una entrevista a Ràdio Estel. De fet, l'actor ha explicat que TV3 no estava interessada a comprar aquesta producció perquè tenia una narrativa molt diferent de les habituals i "no volen idees originals". En aquest sentit, ha apuntat que "la televisió és molt conservadora" i que prefereixen apostar per "coses que ja hagin funcionat". Però, en què consistia aquesta sèrie de ciència-ficció plantejada per Joel Joan?

El protagonista d'aquesta producció es quedava sord després d'un accident i havia de fer front a una sèrie de dilemes. Després de patir l'accident, explica l'actor català, l'home "anava a una empresa tecnològica i li implantaven un audiòfon al nervi òptic". Però, en col·locar-li, "començava a sentir una veu que era una intel·ligència artificial". Una veu interior que "l'ajudava en tot", detalla. "A la feina, a escala emocional, perquè els algoritmes ens coneixen molt bé". De fet, gràcies al suport rebut per aquesta intel·ligència artificial, el protagonista passava a ser una persona amb poder i havia d'aprendre a gestionar aquesta nova situació. "És molt fàcil queixar-se quan no tens poder. El problema és tenir poder i saber-lo exercir i prendre decisions complicades", ha afirmat el creador d'aquesta sèrie que finalment no es farà. 

Tot i la negativa per part de la televisió pública, Joel Joan s'ha mostrat "convençut" que la producció està feta amb "una fórmula molt simple" que podria funcionar. "És una ciència-ficció molt subtil, que la tenim a tocar perquè ja no sabem anar enlloc si no és amb el GPS del mòbil", ha argumentat. 

8 ficcions a TV3

Aquest any TV3 ha decidit fer una aposta per la ficció amb l'estrena de 8 ficcions en català coproduïdes amb plataformes internacionals o altres canals de territoris de parla catalana. Un increment en aquest tipus de continguts respecte al 2022, quan la cadena només va estrenar dues produccions pròpies. Segons va exposar la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, el 2023 serà l'any de les sèries a TV3, amb l'objectiu que la televisió pública sigui una plataforma de continguts de referència en català per arribar a nous públics, també procedents de l'entorn digital.

Entre les sèries que hi haurà aquest any a la graella de TV3, hi ha produccions com Bojos per Molière, la qual ja s'ha estrenat. Es tracta d'una sèrie de vuit capítols feta pels creadors de Merlí. A banda, s'inclourà La mirada de la Fiona, amb Mireia Oriol com a protagonista, Cites Barcelona o Operació marea negra —totes dues fetes amb la col·laboració d'Amazon Prime—. La televisió pública també emetrà Els hereus de la terra, el drama històric que continua amb la història de 'La catedral del mar', i complementaran la graella amb les estrenes la sèrie Mòpies, la primera coproducció conjunta dels canals públics IB3, À Punt i TV3; el thriller polític Sicília sense morts —també amb les televisions dels Països Catalans juntament amb Filmin i Nova Producciones—; i el drama polític i social Llim

A més a més, TV3 sumarà aquest 2023 22 produccions alienes doblades al català que també passaran per la televisió, amb títols com Borgen, Babylon Berlin, My briliant friend, Hotel Europa i Root, entre d'altres.