La televisió pública catalana no viu aliena al gran fenomen de les sèries, un format audiovisual que a poc a poc ha anat robant terreny al món del cinema. I segurament per això, amb vocació de servei públic i de pulmó audiovisual connectat amb la realitat, TV3 seguirà apostant per la ficció aquest 2023. Concretament, ho farà amb l'estrena de 8 ficcions en català coproduïdes amb plataformes internacionals o altres canals dels territoris de parla catalana. Això suposa un increment contundent respecte de l'any passat, quan la cadena només va estrenar dues produccions pròpies. Segons ha explicat Rosa Romà, presidenta de la CCMA, el 2023 serà l'any de les sèries a TV3, amb l'objectiu que la televisió pública sigui una plataforma de continguts de referència en català per arribar a nous públics, també anant-los a buscar a l'entorn digital.

Entre les opcions triades per a la graella d'aquest any acabat de omençar, hi ha Bojos per Molière, una sèrie de vuit capítols dirigida per Héctor Lozano i protagonitzada per Elisabet Casanovas amb què els creadors de Merlí tornen a la graella. Altres de les sèries que arribaran progressivament seran la comèdia dramàtica La mirada de la Fiona, amb Mireia Oriol com a protagonista, la ja anunciada Cites Barcelona o Operació marea negra —totes dues al costat d'Amazon Prime—, a més d'Els hereus de la terra, el drama històric que continua amb la història de La catedral del mar. Completen el calendari d'estrenes la sèrie Mòpies, la primera coproducció conjunta dels canals públics IB3, À Punt i TV3; el thriller polític Sicília sense morts —també amb les televisions dels Països Catalans juntament amb Filmin i Nova Producciones—; i el drama polític i social Llim

105c508a 3449 4b5a a35a 847813157284
Carlos Cuevas i Clara Lago protagonitzaran el primer capítol de Cites Barcelona.

A banda de les sèries anunciades, s'hi sumen 22 produccions alienes doblades al català que també passaran per la televisió, amb títols com Borgen, Babylon Berlin, My briliant friend, Hotel Europa i Root, entre d'altres. L'aposta per aquesta trentena de sèries de ficció compta amb un pressupost de 3,4 milions d'euros per a les pròpies i de 3,3 milions per a les alienes, amb els doblatges a banda. En paral·lel, hi ha 11 produccions en fase de desenvolupament que es preveuen estrenar a partir del 2024, amb una partida d'11,4 milions d'euros.

Bojos per Molière, una de les grans apostes de TV3 per al 2023

El drama Bojos per Molière, dels creadors de Merlí, s'endinsa en el món del teatre per abordar les dificultats d'un grup de joves per dedicar-se a allò que els agrada. La sèrie s'estrenarà el 30 de gener i s'ubica a l'Institut del Teatre, a la Barcelona postolímpica. Es tracta d'una producció de TV3 amb Veranda i Mediawan adreçat al públic jove i adult. Per altra banda, la continuació de Cites arribarà a la pantalla el segon trimestre d'aquest any amb una estrena exclusiva a la televisió pública dels dos primers capítols, i després es penjarà completa a Prime Video. Tornaran, així, les trobades entre desconeguts en una primera cita amb Barcelona com a teló de fons. Entre els protagonistes, hi haurà Carlos Cuevas, Carmen Machi, Belén Cuesta, Laia Costa, Nausicaa Bonnín, Aina Clotet, David Verdaguer, Eva Santolaria o Aida Oset, entre d'altres.

La continuació de La catedral del mar, titulada Els hereus de la terra, també tindrà sortida a Televisió de Catalunya a partir de la tardor d'aquest any, amb coproducció de Diagonal TV, Netflix i Antena 3. I encara sense data d'estrena hi ha Operació marea negra, un drama basat en fets reals que se situa al novembre del 2019 per narrar la història d'un jove gallec campió d'Espanya de boxa que es veu obligat a traficar amb drogues per guanyar-se la vida.