En la commemoració del centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, el Palau de la Música Catalana proposa un seguit d'activitats i formats que celebren el geni i vigència de la seva audàcia arquitectònica i la mateixa llavor fundacional del Palau. La figura de Domènech i Montaner és la d’un humanista de personalitat artística polièdrica i amb una consciència social i de país superlatives, que recorda els homes del Renaixement. Enguany es pretén recordar no només el vessant conegut de l’arquitecte artífex del Palau, sinó també la seva filiació musical als grans mestres que també van servir de guia a Lluís Millet, fundador de l’Orfeó: Bach, Beethoven i Wagner.

Les activitats que programa el Palau de la Música

El Palau és la Casa dels Cants: una capsa de musica on agitar les veus. Divendres 24 de febrer a les 22 h, Los Sara Fontán proposen un laboratori-concert nocturn amb la participació dels cantaires de cors de l’Orfeó Català. Un espai màgic a la Sala d’Assaig del Palau amb la primera pedra de l’edifici, on construir una nova energia polirítmica que ens impulsa més enllà de les fronteres del punt clàssic. Violí, percussió, veus i llibertat!

Los Sara Fontán / Palau de la Música

El diumenge 26 de març el protagonisme serà pel poeta Eduard Escoffet i la cantant Maria Arnal, l’activitat performàtica Flor contínua corona de veus, una proposta singular per acostar-se i redescobrir l’escenari del Palau i les seves muses, i en la qual es combina veu enregistrada i veu en directe amb altres elements sonors. Seran unes sessions de 25 minuts per a un públic reduït.

Conferències arquitectòniques

El Palau de la Música Catalana és més que un edifici modernista, és un temple de la música i un cor que batega des de fa més de cent anys en la vida cultural i social de la ciutat i el país. Un monument capaç d’integrar altres monuments en forma de fets històrics, idees i música. Tres conferències vinculen l’obra de Domènech i Montaner amb la bastida intel·lectual i musical d'altres genis.

Palau de la Música

El 15 de març, el públic podrà assistir a “El Palau, abans; Domènech i Montaner, ara” un diàleg sobre l’arquitectura original i les actuacions modernes al recinte a càrrec dels arquitectes Lluís Domènech Girbau i Òscar Tusquets amb la participacio de l’acadèmic i escriptor Antoni Gelonch.  La següent conferència és el pròxim 20 de maig. En aquesta ocasió l'arquitecte Lluís Domenech i Girbau conversarà amb l’organista Juan de la Rubia sobre paral·lelismes que es poden establir entre música i arquitectura a “L'estructura arquitectònica de Johann Sebastian Bach". I, el 8 de juny serà el torn de Beethoven amb "L'estructura arquitectònica de Ludwig van Beethoven", a càrrec de Jonathan Brown i el pianista Victor Braojos. 

Una exposició dedicada a la construcció del Palau i al seu geni inspirador

 Del 15 de març al 16 de juliol, el Centre de Documentació Orfeó Català organitza El Palau, Europa i la Porta de l’Infern”, una exposició dedicada a l'arquitecte i a la construcció de l'edifici que aglutina totes les arts pròpies de l’època modernista, però també es va inspirar en grans sales de concerts internacionals i en artistes estrangers. Una nova mirada reveladora per comprendre el fonament creatiu de Domènech i Montaner.   

Domènech i Montaner / Arxiu CEDOC

La figura de Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner va establir les bases del Modernisme a Catalunya i es va convertir en el referent dels arquitectes que van seguir el corrent imperant a les acaballes del segle XIX; fins i tot d’un geni inclassificable com Antoni Gaudí. Amb el Palau de la Música Catalana, va transcendir el concepte de sala de concerts imperant fins al moment per crear una autèntica joia arquitectònica, una Wunderkammer (cambra de les meravelles) en què la natura i les referències simbòliques a la música doten de sentit un espai inundat per la llum natural que amaga un tresor inabastable, l’art musical.