Alerta pel bacteri Helicobacter pylori, que provocarà prop de dotze milions de càncers d'estómac. Així ho preveu un estudi publicat aquest dilluns a la revista Nature Medicine i dirigit pel Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha analitzat dades de la incidència del càncer gàstric de 185 països el 2022 i les ha combinat amb projeccions de mortalitat per a cada cohort a partir d'informació demogràfica de l'ONU. La conclusió és clara: uns 15,6 milions de persones de tot el planeta nascudes entre el 2008 i el 2017 (que ara tenen entre 8 i 17 anys) patiran aquesta mena de càncer durant la seva vida, i el 76% (11,8 milions) es podran atribuir al bacteri si no hi ha canvis en les actuals pràctiques de prevenció.
El d'estómac és la cinquena causa de mort per càncer al món, impulsat principalment per la infecció crònica amb el bacteri H. pylori, que pot prevenir-se amb un tractament. Ara, la recerca fa una projecció sobre la xifra estimada de nous casos diagnosticats de càncer gàstric a la població nascuda entre el 2008 i el 2017 al llarg de la seva vida. Dels 11,8 milions de casos que s'esperen, dos terços es concentraran a Àsia (10,6 milions), per davant d'Amèrica i de l'Àfrica —sobretot, la subsahariana, on la càrrega futura de la malaltia podria ser sis vegades més alta que l'estimada el 2022.
Els càncers per 'H. pylori' a l'Estat espanyol
A Europa s'esperen 1,2 milions de càncers gàstrics si no es prenen mesures, dels quals n'hi hauria uns 900.000 d'atribuïbles al bacteri. A l'Europa occidental, aquestes xifres serien de 219.600 i 137.397, respectivament. I a l'Estat espanyol? Hi ha 4,7 milions de joves nascuts entre el 2008 i el 2017, i es calcula que hi haurà uns 58.600 casos de càncer gàstric, 44.000 dels quals per H. pylori.
Els autors de l'estudi demanen que s'inverteixi més en la prevenció del càncer gàstric, sobretot mitjançant programes de detecció i tractament d'H. pylori en tota la població, per reduir la càrrega d'aquesta malaltia a tot el planeta. En aquesta línia, aclareixen que han estudiat els casos de les persones nascudes entre el 2008 i el 2017 perquè entre ells encara es pot prevenir la malaltia abans que es produeixi. A més, "hi ha proves sòlides" que el bacteri s'adquireix predominantment a la infància, normalment abans dels 10 anys, i molt abans en els països en desenvolupament. Conèixer dades de cohorts joves amb projeccions al llarg de la seva vida pot ajudar els responsables polítics a implementar intervencions eficaces com a part d'un programa de prevenció del càncer gàstric.