Crit d'alerta dels experts per l'expansió de la formiga de foc (Wasmannia auropunctata), originària del Brasil, l'Argentina i l'Uruguai, per tot Espanya. Segons publica La Vanguardia, les primeres colònies d'aquesta espècie es va detectar el 2018 a una urbanització de Marbella, a Màlaga. La seva presència es va confirmar a tres localitats més de la província: Calahonda (Mijas), Estepona i Benalmádena. Ara, tres estudis científics aporten detalls sobre l'existència de nius d'aquesta espècie de formiga a Elx (Alacant) i Tenerife i, pel cap baix, a dues localitats més de Màlaga. La Wasmannia auropunctata és una de les cinc espècies exòtiques que la Unió Europea qualifica de "preocupants", segons indica el portal del Ministeri per a la Transició Ecològica. A més a més, consta com una de les cent espècies exòtiques invasores més nocives del món, elaborada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). Els experts critiquen que a Espanya no s'ha previst cap pla d'acció o prevenció.
Els efectes de la picada
L'arribada d'aquesta espècie és preocupant, ja que és capaç de picar humans, però també pot provocar danys greus en animals domèstics, com per exemple, la ceguesa. A més, també té efectes negatius en la biodiversitat, ja que desplaça o elimina altres formigues. Els autors d'un dels tres estudis afirmen que "la resiliència de W. auropunctata, combinada amb els seus trets invasius agressius i la seva propensió a picar, subratlla la necessitat urgent d'estratègies de gestió integrades per limitar una expansió més gran de l'espècie a la península Ibèrica”. Un altre autor adverteix que "amb la realitat actual dels transports i en una situació de canvi climàtic, és probable que arribi també a Catalunya".
La picada d'aquesta formiga és molt dolorosa perquè conté una petita quantitat de verí, que pot provocar una reacció al·lèrgica molt greu. En els casos més extrems pot arribar a causar la mort. Les formigues de foc són insectes molt petits, d'aproximadament un mil·límetre i mig de llargada, i són d'un color entre castany clar i daurat, cosa que fa que siguin fàcils d'identificar. Les reines mesuren uns 4,5 mm i solen ser més fosques que les obreres.

Com arriben les formigues de foc?
Els experts assenyalen que és difícil determinar l'origen i la ruta d'arribada d'aquesta espècie, però que poden arribar a bord de vaixells provinents de l'Amèrica Llatina o de l'Àfrica, sobretot en plantes o cultius. L'agost del 2023 es va poder detectar a Canàries a partir d'un estudi on s'analitzava el contingut estomacal d'una espècie de llangardaixos introduïts a l'illa de Tenerife. Després d'aquest cas, es van fer més investigacions en un camp de golf al sud de l'illa i se'n van detectar cinc més, segons apunta l'article publicat a la revista Journal of Hymenoptera Research. L'estudi sobre la detecció d'aquesta espècie a Elx indica que “es troba establerta en una extensa zona urbana i semiurbana de la localitat costanera de la Marina (província d'Alacant), amb una superfície aproximada de 5,1 hectàrees".