El 26 de desembre, a les 19 h tindrà lloc el tradicional Concert de Sant Esteve, que enguany serà dedicat al 125è aniversari de l’Orfeó Català. Serà el primer Sant Esteve de Simon Halsey com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català. Amb el títol Escrit a les estrelles, els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau il·luminaran un any més el Palau amb els seus cants. El concert es retransmetrà en directe per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música. Les estrelles seran el fil conductor de l'esdeveniment: bona part de les peces cantades pels cors tindran com a protagonistes els estels, des de les nadales dedicades a l’estrella de Nadal fins a “L’estel” d’El pessebre, de Pau Casals. Dues actrius, Mercè Arànega i la petita Aina Quiñones, recitaran al llarg de la vetllada poemes referents a les estrelles, i confegiran d’aquesta manera un tot orgànic en què música i text aniran de bracet.

La primera meitat del concert estarà centrada en l’imaginari nadalenc, amb les nadales tradicionals, i presentarà, com a imatge icònica, la cadira on el més petit de la casa s’enfila per recitar el vers de memòria. La segona part del concert estarà dedicada a homenatjar tres personalitats: Ramon Llull, William Shakespeare i Enric Granados, dels quals s’han commemorat els 700, 400 i 100 anys de la seva mort, respectivament, aquest 2016. El concert començarà amb nadales com Rústec villancet (Lluís M. Millet), Aubada (Miquel Tortell), Starcarol i Dormi Jesu (John Rutter), Nit de reis (Josep Vila i Casañas), Nachtlied, op. 71 núm. 6 (Felix Mendelssohn), Dimoni pelut (Guida Sellarès), Collarets de llum (Elisenda Carrasco) i Schedryk (Mykola Leontovitx). També es cantaran i les tradicionals Fum, fum, fum, El primer Nadal, La llum de l’estrella i El dimoni escuat. Aina Quiñones i Mercè Arànega donaran pas en aquesta primera part a intervencions dels cors recitant fragments de poemes relacionat amb els estels de Josep Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit, Josep Pedrals, Apel·les Mestres i Jacint Verdaguer.

Segona part

Ja a la segona part es recitaran fragments d’obres de Ramon Llull, William Shakespeare, Joan Salvat-Papasseit i Narcís Comadira. Pel que fa als cors, l’Orfeó Català interpretarà O magnum mysterium, de Morten Lauridsen; el Cor de Cambra cantarà Three Shakespeare songs, de Vaughan Williams, i el Cor de Noies, el Cor Infantil, l’Orfeó i el Cor de Cambra cantaran junts un fragment del Cant de les estrelles, d’Enric Granados, en homenatge a aquest compositor, un dels primers socis de l’Orfeó Català. També s’hi sentiran, entre d’altres, el Gloria de György Orbán, el primer moviment dels Chichester psalms, de Leonard Bernstein, i el fragment “L’estel” d’El pessebre, de Pau Casals.

L'estrena de Halsey

Per al director anglès Simon Halsey, que a més a més de coordinar tot el concert pujarà a l’escenari a dirigir algunes de les peces, participar en el Sant Esteve del Palau és motiu d'orgull: Per a mi és un privilegi poder participar-hi per primera vegada. A més de sentir-me honorat, estic molt il·lusionat de dirigir aquest concert amb col·legues de totes les edats”, afirma Halsey, que afegeix: “Sens dubte el Concert de Sant Esteve és una de les fites més importants al Palau de la Música Catalana i tots hem treballat molt per oferir-vos allò que sabem fer millor: contagiar entusiasme, sentir-nos una «família» i aspirar a tenir un món millor per mitjà del cant i la música”. Cal subratllar que el Concert de Sant Esteve és un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa, i fins i tot supera el Concert de Cap d'Any de Viena. El Concert de Sant Esteve s’ha celebrat des de l’any 1913, i la tradició només s'ha interromput per circumstàncies excepcionals, com la Guerra Civil, la primera postguerra, la gran nevada del 1962 o la reestructuració del cor.

Presentació del CD Nadales del Concert de Sant Esteve

El Palau de la Música Catalana presenta el primer volum d’una nova col·lecció discogràfica que vol reivindicar les actuacions dels cors de l’Orfeó Català. Amb el títol Nadales del Concert de Sant Esteve, aquest primer volum és una selecció d’algunes de les peces més destacades de les darreres edicions del tradicional Concert de Sant Esteve, que any rere any milers de persones segueixen per TV3 i Catalunya Música, i que han estat gravades per Catalunya Música. El CD inclou un total de 22 temes d’enregistraments fets des del 2011. El repertori inclou les tradicionals i emblemàtiques nadales: Joia en el món, Els àngels de la glòria, El dimoni escuat, Les dotze van tocant, El noi de la mare, entre d’altres. També presenta altres tipus de temes: repertoris clàssics, com obres de Praetorius, Britten o Mendelssohn; versions de nadales actualitzades amb noves harmonitzacions, com Fum, fum, fum de Jordi Domènech o Les bèsties del Naixement d’Albert Guinovart; així com noves creacions nadalenques de John Rutter (Dormi Jesu), amb estrenes com Misere, d’Eva Ugalde, i Natus est in Bethleem, de Xavier Sarasola.

El cant de la senyera

A més, el disc també conté dos temes enregistrats al Petit Palau el darrer mes de novembre per poder incloure-hi la participació de Simon Halsey, nou director artístic dels cors de l’Orfeó Català des del mes de setembre passat, i de Pablo Larraz, subdirector de l’Orfeó Català. El disc inclou com a darrera peça El cant de la senyera, de Lluís Millet, amb lletra de Joan Maragall, obra que sempre s’interpreta com a cloenda del Concert de Sant Esteve amb tots els cors i el públic cantant junts aquesta cançó, que és l’himne de l’Orfeó Català.